Vlad Pascu este cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența drogurilor, după ce a provocat accidentul rutier din stațiunea 2 Mai, din 19 august. De atunci, tânărul de 19 ani se află în arest preventiv la IPJ Constanța.
Părinții lui Vlad Pascu au fost dați în judecată pentru restanțele la întreținere
Despre părinții lui Vlad Pascu s-a dezvăluit că dețin un portofoliu imobiliar impresionant, compus din sute de apartamente aflate în București, județul Ilfov și Constanța. Printre acestea se numără și unele aflate în complexul North Residence 1 din Pipera. Pe 24 februarie 2022, asociația de proprietari din complexul rezidențial i–a dat în judecată pe Mihail și Miruna Pascu, părinții lui Vlad Pascu.
Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 1 București, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, iar obiectul acestuia este pretenții, soții Pascu având restanțe la întreținere de 13.779,12 lei, aferente perioadei iunie 2020-decembrie 2020, pentru șase apartamente. Asociația de proprietari a cerut în instanță obligarea pârâţilor Mihail și Miruna Pascu la plata cheltuielilor de judecată.
La primul termen al procesului, pe 20 mai 2021, instanța a desemnat un curator special pentru Miruna Pascu, în persoana avocatului Alexandra Ioana Abălaru, care a reprezentat-o în proces. „Va desemna curator, în temeiul art. 167 alin. 3 Cod procedură civilă raportat la art. 58 Cod procedură civilă, prin tragere la sorţi, dintre avocaţii desemnaţi pentru a asigura instituţia curatorului special, pe d-na avocat Abălaru Alexandra Ioana. Va stabili onorariul provizoriu al curatorului în cuantum de 600 lei în sarcina reclamantei.”, se arată în dosar.
De asemenea, instanța a comunicat asociației de proprietari că trebuie să facă dovada achitării onorariului curatorului special în termen de 10 zile de la comunicarea obligaţiei, sub sancţiunea suspendării cauzei. „Citează pârâta Pascu Miruna prin intermediul curatorului special, la sediul profesional al acestuia”, se mai menționează în dosar.
Reclamantul nu a achitat onorariul curatorului Mirunei Pascu
“Numirea acestor curatori se va face de instanța care judecă procesul, dintre avocații anume desemnați în acest scop de barou pentru fiecare instanță judecătorească. Curatorul special are toate drepturile și obligațiile prevăzute de lege pentru reprezentantul legal. Numirea curatorului de către instanță este impusă de necesitatea ca cealaltă parte să nu fie expusa riscului de a suporta amânarea judecății până la numirea reprezentantului sau a ocrotitorului legal”, conform legal-land.ro
Miruna Pascu trebuia să fie citată după ce asociația de proprietari făcea dovada achitării onorariului de curator, cu o copie a cererii de chemare în judecată şi a înscrisurilor, cu menţiunea de a depune întâmpinare cu 10 zile înainte de termenul de judecată fixat şi cu menţiunea de a asigura reprezentarea pârâtei Pascu Miruna la următorul termen de judecată.
Pe 9 septembrie 2021, instanța a suspendat judecata pentru neîndeplinire de obligaţii de către reclamantă de a achita onorariul curatorului special în cuantum de 600 lei. Pe 7 aprilie 2022, instanța a constatat perimată judecata cererii de chemare în judecată formulată de asociația de proprietari, deoarece aceasta nu a achitat onorariul curatorului Mirunei Pascu, Abălaru Alexandra Ioana.
Alexandra Abălaru a fost angajată la Guvern în timp ce o reprezenta pe Miruna Pascu
Chiar în timpul procesului, curatorul Mirunei Pascu s-a angajat în funcția de consilier la Secretariatul General al Guvernului, structură cu personalitate juridică ce are rolul de a asigura derularea operaţiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice şi tehnice ale activităţii Guvernului, precum şi reprezentarea Guvernului în faţa instanţelor judecătoreşti. Pe 15 aprilie, Alexandra Abălaru și-a depus declarația de avere, la 30 de zile de la numire, ceea ce înseamnă că a fost angajată la SGG în martie 2022, în timp ce era curator al Mirunei Pascu.
Pe 26 octombrie 2022, Abălaru a completat o nouă declarație de avere, conform datelor consultate de FANATIK, deoarece a avansat în ierarhie, fiind desemnată consilier la cancelaria prim-ministrului Nicolae Ciucă. Rolul Cancelariei este cel de coordonare a ministerelor în procesul de elaborare şi monitorizare a planurilor strategice instituţionale, de avizare a strategiilor guvernamentale tocmai pentru asigurarea corelării acestor strategii, precum şi corelarea elaborării, implementării şi monitorizării politicilor publice.
Abălaru a stat în această funcție până la începutul lunii iunie 2023, când a avut loc rotativa guvernamentală, PNL predând funcția de premier către PSD. Ea a completat o ultimă declarație de avere pe 9 iunie 2023. Din document reiese că Alexandra Abălaru nu deține bunuri imobile sau mobile, singura rubrică completată fiind cea a veniturilor încasate în ultimul an: 37.265 lei de la Secretariatul General al Guvernului, 15.709 lei de la Cancelaria prim-ministrului și 14.025 lei de la cabinetul ei de avocat.