Înălțarea Sfintei Cruci este a doua cea mai mare sărbătoare a lunii septembrie după Nașterea Fecioarei Maria. Ziua Crucii, așa cum este cunoscută popular, se prăznuiește în fiecare an, la data de 14 septembrie, o zi în care se ține post ca amintire a Patimilor Mântuitorului Iisus Hristos.
Sfânta Cruce a fost descoperită la cererea Împărătesei Elena
Împăratului Constantin cel Mare, în timpul războiului cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor, a avut o viziune cu o cruce formată din stele care a apărut pe cer și pe care se putea citi inscripția „Prin acest semn vei învinge”.
Constantin cel Mare a ieșit învingător iar mama sa, Împărăteasa Elena, a poruncit să se găsească Sfânta Cruce, la Ierusalim, lângă Golgota. Căutările au fost supravegheate de patriarhul Macarie și, atunci când s-au găsit trei cruci de lemn, acesta a avut o idee pentru a descoperi care a fost crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus.
A ordonat să fie adusă o persoană decedată, o fată tânără și să fie atinse toate crucile de aceasta. Atunci când a fost atinsă crucea Mântuitorului, fata a înviat. Vestea miracolului a circulat repede, așa că patriarhul a ordonat înălțarea crucii într-un loc înalt pentru a fi văzută de toată lumea. Acest eveniment a avut loc la data de 14 septembrie 335.
Sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci marchează trecerea de la vară la toamnă, fiind însoțită de multe tradiții și obiceiuri populare. Se spune că este ziua în care șerpii intră în pământ, de aceea se mai numește și Ziua Șerpilor.
În această zi se bat nucii pentru a avea recoltă bună și în viitor, se culeg și se sfințesc la biserică plantele de leac.
Rugăciune de Înălțarea Sfintei Cruci
„Să învie Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară, cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară diavolii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii și zic cu veselie.
Bucură-te, Preacinstită și de viață purtătoare Cruce a Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, și S-a pogorat la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, Cinstita Crucea Sa, spre alungarea a tot pizmașul.
Îngrădește-mă, acoperă-mă și mă păzește, Doamne, cu puterea Cinstitei și de viață purtătoarei Tale Cruci, depărtând de la mine tot răul!
În mâinile Tale, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, Îți încredințez sufletul meu, păzește-mă, binecuvântează-mă, miluiește-mă după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale și viață veșnică îmi dăruiește.
Amin (de trei ori).”