„Stiam ca va veni aceasta zi”. Furnica rosie de foc, una dintre cele mai invazive specii din lume, ajunge in Europa
Alertă pe tot continentul! România este şi ea vizată! Furnica roşie de foc, una dintre cele mai invazive specii din lume, a ajuns pentru prima dată în Europa. Peste un milion de insecte au fost descoperite în Italia şi nu este exclus să ajungă şi la noi în ţară. Aceste furnici au o faimă îngrozitoare. Provoacă alergii grave şi rod până şi cabluri electrice.
Furnica rosie de foc, una dintre cele mai invazive specii din lume, a fost descoperita pentru prima data in Europa, potrivit unui nou studiu.
Teribilele insecte au ajuns în Italia de la peste 10 mii de kilometri distanţă, din America de Sud.
Cornelia Crîşmaru, reporter Observator: În Sicilia, în apropiere de orașul Siracuza, cercetătorii au identificat, pe o suprafaţă de numai 5 hectare, 88 de cuiburi de furnici roșii de foc. Potrivit studiului demarat imediat, insectele ar fi ajuns în regiune purtate de vânt din zona portului comercial.
Din cauza încălzirii globale, furnicile roşii de foc s-ar putea răspândi în toată Europa. Sunt vizate inclusiv zone metropolitane precum Barcelona, Roma, Londra, Paris, dar şi Bucureşti ar putea fi ţinta temutelor insecte.
Adrian Bîlbă – doctor în științe și biolog: Există această posibilitate, în sudul României, ca această furnică să se adapteze. Ele sunt termofile şi au nevoie de un mediu mai călduţ puţin. Şi oraşele le oferă aceste condiţii, sunt mai calde cu 4, 5 grade uneori faţă de restul zonei.
Înţepătura puternică a furnicilor roşii de foc este dureroasă şi provoacă reacţii alergice. Distrug totul în cale, culturi şi ecosisteme. În oraşe, se pot strecura în case – intră în electrocasnice şi computere. Specialiştii au descoperit că rod chiar şi firele electrice – pot să provoace pene de curent.
De fel din America de Sud, temutele insecte au fost aduse pe continentul nostru…tot de oameni. În Mexic, Caraibe, Australia şi Statele Unite, formează rapid “super-colonii” cu mai multe mătci şi provoacă anual pagube estimate la 6 miliarde de dolari.
Adrian Bîlbă, doctor în științe și biolog: Importul de produse vegetale, horticole, pământ, care vin cu pământ, au adus aceste furnici prin toată lumea. Acestea sunt un real pericol, o îngrijorare pentru care lumea ştiinţifică s-a mobilizat să le afle genetica.
Din peste 3.500 de specii invazive globale, ce includ animale, plante, dar și microbi, furnica roşie de foc este pe locul 5. Noua Zeelandă este singura ţară din lume care a reuşit să o eradicheze cu succes.
Aceasta furnica (Solenopsis invicta) este originara din America de Sud, dar s-a raspandit in cea mai mare parte a Statelor Unite, in Mexic, in Caraibe, China si Australia in ultimul secol, potrivit CNN.
Aceste insecte pot fi agresive atunci cand sunt deranjate si au o intepatura dureroasa, care este iritanta pentru piele si poate provoca reactii alergice. Furnica poate dauna, de asemenea, culturilor si ecosistemelor locale.
Cercetatorii au declarat ca au identificat 88 de cuiburi de furnici rosii de foc raspandite pe o suprafata de 5 hectare in apropierea orasului Siracuza din Sicilia, Italia.
„S. invicta este una dintre cele mai grave specii invazive. Se poate raspandi cu o rapiditate alarmanta”,” a declarat autorul principal al studiului, Mattia Menchetti, cercetator la Institutul de Biologie Evolutiva din Spania.
„Gasirea acestei specii in Italia a fost o mare surpriza, dar stiam ca aceasta zi va veni”, a spus Menchetti.
Desi furnicile rosii de foc fusesera descoperite in produse importate in Spania, Finlanda si Tarile de Jos, nicio colonie nu fusese confirmata inainte de acest studiu, au declarat autorii.
Coloniile au fost gasite intr-o zona suburbana din Siracuza. Nu esteclar cum sau cand au ajuns furnicile de foc acolo. Cercetatorii care au realizat studiul cred ca insectele trebuie sa fi ajuns la un punct de tranzit cu multi oameni, activitate umana, cum ar fi portul orasului. Localnicii le-au spus oamenilor de stiinta ca intepaturile de furnici s-au inmultit din 2019.
Studiul a sugerat ca vantul ar fi putut transporta furnicile regina zburatoare de la nord-vestul orasului Siracuza, unde se afla portul comercial.
Analiza genetica a furnicilor a aratat ca acestea s-au raspandit cel mai probabil din Statele Unite sau din China, unde Solenopsis invicta este, de asemenea, o specie invaziva.
Furnicile s-ar putea raspandi in curand in toata Europa, au avertizat cercetatorii, deoarece 7% din continent – inclusiv zone urbane mari precum Barcelona, Roma, Londra si Paris – are o clima potrivita pentru aceasta specie, potrivit unui model realizat de catre autorii studiului.
Studiul a fost publicat luni in revista stiintifica Current Biology.
Speciile invazive costa lumea cel putin 423 de miliarde de dolari in fiecare an, deoarece determina disparitia plantelor si animalelor, ameninta securitatea alimentara si agraveaza catastrofele de mediu de pe glob, potrivit unui studiu al Organizatiei Natiunilor Unite.