Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu a efectuat recent o serie de controale riguroase pentru verificarea siguranței alimentelor lactate din regiune. Rezultatele acestor inspecții au fost alarmante, identificându-se 14 din cele 79 de probe de produse lactate care prezentau probleme grave.
Inspectorii DSVSA Sibiu au descoperit depășiri ale limitelor maxime admise pentru criteriile microbiologice, incluzând E. Coli, Salmonella și Stafilococ, conform unui comunicat oficial emis de către instituție.
S-au găsit produse lactate cu E.Coli, Stafilococ și Salmonella
Această descoperire a dus la aplicarea unor sancțiuni serioase împotriva producătorilor de produse lactate afectați. În total, au fost aplicate amenzi în valoare de 81.400 de lei, iar producătorilor li s-a impus o ordonanță de suspendare a activității. Aceste măsuri punitive au fost luate pentru a asigura siguranța alimentară a consumatorilor și pentru a descuraja practicile nesigure din industrie.
”Pe parcursul anului 2023 au fost prelevate și analizate un număr de 79 probe de produse lactate, din diferite categorii de produse (telemea, caș, urdă, produse acidofile, unt, cașcaval).
S-au înregistrat depășiri ale limitelor maxim admise pentru criteriile microbiologice (E. Colli, Salmonella SPP, Stafilococ CP) pentru un număr de 14 probe produse lactate, dispunând măsurile impuse de legislația sanitară veterinară.
În urma controalelor efectuate la nivelul exploatațiilor de animale producătoare de lapte, au fost constatate neconformități de ordin structural și tehnologic (pavimente deteliorate, pereți și tavane ce prezentau exfolieri, folosirea materialelor greu de igienizat și dezinfectat, etc)”, a transmis instituția pentru Turnulsfatului.ro.
Cum să te asiguri că produsele cumpărate nu sunt contaminate
Pentru a evita consumul de produse lactate contaminate, consumatorii trebuie să fie conștienți de anumite aspecte cheie referitoare la siguranța alimentelor. Inspectorii DSVSA au oferit sfaturi utile pentru a ajuta cumpărătorii să facă alegeri informate și să evite riscurile pentru sănătate.
Când cumpărați produse lactate, este esențial să luați în considerare caracteristicile organoleptice, adică aspectul, consistența, culoarea, gustul și mirosul acestora. Aceste aspecte pot oferi indicii importante despre calitatea și siguranța produselor lactate pe care intenționați să le achiziționați.
Telemea vacă
„Aspect:
- Suprafață curată, se admit urmele specific sedilei.
- În secțiune, la tăiere transversal se observă pastă curată, uniformă, se admit rare goluri de presare și fermentare.
Consistență:
- Masă compact, legată de consistență uniformă, se rupe ușor fără să se sfărâme. Nu se admite consistență cauciucoasă, cretoasă.
Culoare:
- Albă, până la albă cu nuanță gălbuie, uniform în toată masa.
Miros și gust:
- Plăcut, specific brânzei din lapte de vacă, acrișor, ușor sărat. Nu se admit gusturi și mirosuri străine: amar, de iod, de furaj, de fermentație străină, chimicale, metalice”, susțin cei de la DSVSA.
Telemea de oaie
„Aspect:
- Suprafață curată, se admit urmele specific sedilei.
- În secțiune, la tăiere transversal se observă pastă curată, uniformă, se admit goluri de presare și fermentare.
Consistență:
- Masă compact, legată de consistență uniformă, se rupe ușor fără să se sfărâme. Se admite consistență ușor sfărâmicioasă. Nu se admite consistență cauciucată, cretoasă.
Culoare:
- Albă, până la albă – gălbuie, uniform în toată masa. În ruptură prezintă aspect de porțelan.
Miros și gust:
- Plăcut, specific brânzei din lapte de oaie, acrișor, ușor sărat, după degustare lasă o senzație untoasă. Nu se admit gusturi și mirosuri străine: amar, de iod, de furaj, de fermentație străină, chimicale, metalice”, se mai arată în același comunicat.