Dacă ai această plantă în grădină riști să plătești bani grei. Iohannis a dat lege, este interzisă!
Curțile și terenurile, la control! este oficial, dacă ai această plantă în grădină, riști să plătești bani grei. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Ce trebuie să știe românii.
Planta ce nu trebuie să mai existe în grădinile românilor
S-a decis o nouă obligație pentru români. În contextul în care specialiștii vorbesc despre un număr tot mai mare de persoane care dezvoltă, de la an la an, probleme de sănătate din pricina unei anumite plante ce se dezvoltă în voie la noi în țară, statul a luat măsuri pentru combaterea acestui fenomen.
Astfel, cei care au această plantă în grădină riscă să scoată sume mari din buzunar. Legea prin care proprietarii și deținătorii de terenuri sunt obligați să facă anual tratamente de combatere a ambroziei a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Modificările la Legea ambroziei au fost promulgate. Proprietarii de terenuri, obligaţi să distrugă planta în 15 zile de la avertisment
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, completările la Legea privind combaterea ambroziei prin care proprietarii de terenuri sunt obligaţi să distrugă planta în maximum 15 zile de la avertisment.
Legea a fost promulgată de președinte
Aceste tratamente trebuie efectuate în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe. Cu alte cuvinte, până pe data de 30 iunie a fiecărui an sau în cel mult 15 zile de la momentul în care primesc un avertisment din partea autorităților publice locale.
În cazul în care nu este respectat termenul, lucru constatat de reprezentanții autorităților publice locale, acestea vor avea dreptul să intervină pe terenurile pe care crește ambrozia pentru a curăța această plantă, toate costurile urmând să fie suportate de proprietarul sau deținătorul terenului respectiv. Dacă acesta nu va permite accesul pe proprietate, primarul va solicita autorizarea instanței judecătorești.
Conform legii, la cererea proprietarului sau deținătorului de teren infestat cu ambrozie, autoritățile pot efectua lucrările “în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării și că obligația subzistă [rămâne în vigoare]”.
Ministrul Mediului, despre amenzi
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit recent despre sancțiunile pe care ar trebui să le plătească cei care nu respectă legea, precizând că ”amenda trebuie să fie destul de mare cât să descurajeze şi suficient de mică cât să poată fi plătită”.
„Eu cred că orice legislaţie bună trebuie să aibă măsuri de conformare, trebuie să aibă sancţiuni în măsura în care persoanele fizice, proprietarii de terenuri, unităţile administrativ teritoriale nu se conformează, trebuie ca acele sancţiuni să fie puse în aplicare, pentru că avem amenzi şi la necolectarea separată a deşeurilor, în legislaţia de astăzi, doar că deocamdată anumite autorităţi nu le aplică.
Amenda trebuie să fie destul de mare cât să descurajeze şi suficient de mică cât să poată fi plătită pentru că mai stăm prost la amenzi neîncasate de către statul român”, a declarat ministrul Mediului.
„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, prevede actul normativ. Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile administraţiei publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligaţia legală prevăzută subzistă. Modalitatea de plată a contravalorii prestaţiilor serviciilor de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autorităţile administraţiei publice locale. În situaţia în care autorităţile locale, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curăţare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăţa. În toate cazurile în care proprietarul notificat nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de intervenţie în vederea executării acestora de către autoritatea administraţiei publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă preşedinţială, dată cu citarea părţilor. Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere şi distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole, stipulează legea.