Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar pentru a se pregăti de această sărbătoare importantă, credincioșii țin post timp de 40 de zile, iar astăzi, 14 septembrie 2023, are loc o zi de tranziție, fiind ultima zi în care oamenii pot consuma alimente de origine animală, numită și Lăsata Secului. Iată ce nu trebuie să facem în această zi sfântă.Ce este Lăsata Secului
Lăsata Secului reprezintă ziua de tranziție dintre perioada în care oamenii pot mânca alimente „de dulce” și perioada în care aceștia trebuie să se abțină de la consumul alimentelor de origine animală, mai exact lapte, ouă, brânză, carne și altfel de preparate asemănătoare sau care să conțină aceste ingrediente.
În anul 2023, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului pică la data de 14 noiembrie, într-o zi de marți, iar această zi este adesea celebrată cu mese festive în familie, această sărbătoare fiind realizată pentru a arăta importanța unei sărbători, mai exact Crăciunul. Lăsata Secului are loc adesea în seara de 14 noiembrie, însă dacă această zi pică într-o zi de miercuri sau de vineri, se lasă sec cu o zi înainte.
Credincioșii se pregătesc în această zi pentru Postul Crăciunului, o perioadă de 40 de zile în care nu trebuie să consume alimente de origine animală, mai exact lapte, carne, ouă, brânză, dar nici preparate care să le conțină. În perioada 15 noiembrie- 24 decembrie, credincioșii nu trebuie să organizeze nunți, botezuri, cumetrii sau alte astfel de evenimente.Postul Crăciunului nu este considerat la fel de greu de ținut, precum Postul Paștelui, deoarece în fiecare sâmbătă și duminică, credincioșii au dezlegare la pește, dar și în zilele în care sunt sărbători religioase importante.
Ce nu trebuie să facem în această zi sfântă
Lăsata Secului este o zi cu o mare importanță pentru români, astfel că aceștia respectă cu strictețe superstițiile pentru această ocazie specială. Atunci când are loc Lăsata Secului, în familii au loc mese festive, pe care să se afle toate preparatele preferate de către membrii familiei, însă invitații ce vin la masă nu trebuie să vină cu mâna goală, crezându-se că aceștia trebuie să aducă o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi și o sticlă cu vin.
În această zi de sărbătoare nu trebuie să coasem, să toarcem sau să spălăm hainele, astfel încât să ținem cât mai departe de gospodăriile noastre bolile și necazurile. În momentul în care așezăm masa pentru Lăsata Secului, este foarte important să nu așezăm întâmplător farfuriile și tacâmurile, deoarece putem atrage necazuri în casă. Acestea trebuie să fie așezate astfel încât masa să fie cu fața spre răsărit, fie că masa de care discutăm are loc la prânz sau la cină.
Este recomandat ca în această zi să nu folosim o față de masă care să fie încărcată cu modele și culori, astfel să optăm pentru o față de masă albă, care să reprezinte simbolul purității si al postului. Carnea de porc nu trebuie să își facă loc pe masa de Lăsata Secului, iar sarea nu are voie să lipsească din preparatele din ziua de azi, astfel se crede că persoana ce face mâncarea va deveni zgârcită și fără noroc.
În această zi de Lăsata Secului nu este bine să împrumutăm pe nimeni, fie că este vorba de bani sau obiecte de care ar putea să aibă nevoie. Se crede că persoanele ce vor da bani de Lăsata Secului nu vor avea parte de ei pe perioada sărbătorilor de iarnă, relatează dcnews.ro .