În sezonul rece, se implementează noi forme de sprijin pentru cetățenii români. Guvernul va suporta cheltuielile asociate încălzirii pentru această categorie de români.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a lansat oficial campania „Case cu Căldură” în cadrul Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice.
Prin această inițiativă, se urmărește acoperirea costurilor asociate cu „tot ceea ce înseamnă necesarul de încălzire pentru această iarnă” pentru cel puțin 1.000 de gospodării.
Noi ajutoare pentru români în sezonul rece
În sezonul rece, sunt disponibile noi forme de sprijin pentru încălzire. În Valea Doftanei, reprezentanții Ministerului Energiei și cei ai Asociației Energia Inteligentă au pregătit primele pachete de lemne destinate a fi oferite familiilor nevoiașe care își asigură încălzirea cu lemne de foc.
” Am început din timp demersurile de strângere a lemnelor ca să le putem oferi familiilor care au nevoie de de acest ajutor iarna aceasta. Aţi fi surprinşi că inclusiv în Bucureşti există case care nu au gaze şi sunt oameni care iarna poate stau în frig pentru că lemnele de foc au devenit foarte scumpe.
Alături de Asociaţia Energia Inteligentă şi cu sprijinul Crucea Roşie am găsit această soluţie cu sprijinul voluntarilor din minister, dar nu numai, care să ne ajute să strângem lemne de foc, de la arbori marcaţi, care oricum trebuiau tăiaţi pentru însănătoşirea pădurii. Important este să aducem în această iarnă căldură în casele şi sufletele tuturor românilor care chiar au nevoie”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.
În satul Teșila, din comuna Valea Doftanei, are loc o campanie de colectare a lemnelor, utilizând exclusiv arbori marcați, degradați, care necesită tăiere.
Guvernul dă startul proiectului ”Case cu Căldură”
Inițiativa „Case cu Căldură” este implementată în cadrul Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice, o colaborare între Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă.
Un sprijin financiar de aproximativ un milion de lei este destinat celor peste 1.000 de gospodării, acoperind toate costurile asociate furnizării de lemne de foc pentru întregul sezon rece. Acești bani sunt obținuți prin donații.
”Beneficiarii sunt aleşi în funcţie de venit, în funcţie de gradul de marginalizare a comunităţii, distanţa faţă de principale drumuri de acces, distanţa faţă de sursele de aprovizionare ş.a.m.d. Deci, va exista o listă transparentă şi de criterii şi de asociaţii cu care noi ne consultăm pentru a identifica aceste gospodării ”, a mai spus Sebastian Burduja.