La începutul lunii decembrie 2023 Ministerul Sănătății a atenționat populația că ne aflăm în plină epidemie de rujeolă. Boala se transmite ușor și poate avea urmări grave la persoanele nevaccinate, gravide și copii!
Din ce în ce mai puțini părinți își vaccinează copiii și această decizie are urmări grave asupra sănătății întregii populații. Pe data de 5 decembrie 2023 a fost anunțată epidemia de rujeolă la nivel național datorită creșterii îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă și a numărului mare de spitalizări în secțiile de boli infecțioase și pediatrie a copiilor.
Ministerul Sănătății a declarat epidemia de rujeolă la nivel național în vederea vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni și recuperarea copiilor nevaccinați sau cu schemă de vaccinare incompletă.
La acest moment se înregistrează aproape 2000 de cazuri la nivel național în 29 de județe, ceea ce înseamnă sunt necesare demersuri în acest sens. Ministerul Sănătății susține că va derula o campanie de informare a părinților prin medicii de familie pentru ca aceștia să nu mai fie reticenți la programul de vaccinare.
Ce este rujeola și cum se transmite?
Rujeola este o boală infecțioasă ce se transmite cu ușurință la copiii nevaccinați a cărei evoluție este destul de gravă și în urma căreia pot apărea complicații. După cele 64 de decese provocate de această boală numai în această perioadă, este necesar să se acorde o mai mare atenție acestei afecțiuni.
Un risc crescut de apariție a complicațiilor îl au persoanele nevaccinate, gravidele și cei cu imunitatea scăzută. La bebelușii care nu au împlinit încă șase luni, anticorpii materni funcționează ca un scut împotriva acestei boli, dar după aceea este necesară vaccinarea.
Simptomele rujeolei sunt cele asemănătoare gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunere de la virus, manifestându-se prin febră, nas curgător, tuse, ochi roșii, durere în gât și apariția unor punctulețe pe limbă și în interiorul mucoasei bucale. După aceea apare și erupția cutanată care durează șapte zile și se manifestă pe tot corpul.
Boala este contagioasă cu patru zile înainte de a începe erupțiile cutanate și încă patru zile după ce petele apar. Este necesar ca persoanele afectate să rămână în casă cel puțin două săptămâni, iar în cazurile mai grave trei săptămâni.
Complicațiile rujeolei
O formă foarte gravă a acestei boli poate fi dezvoltată de copiii mici și de persoanele cu imunitate scăzută sau nevaccinate. Cele mai severe dintre complicații includ pneumonie, encefalită, laringită acută, otită, deshidratare diaree severă sau bronhopneumonie precum și convulsii sau complicații asociate sarcinii. Statisticile arată că din 1000 de bolnavi de pojar doar unul decedează.
Importanța efectuării vaccinului împotriva rujeolei
În România, Calendarul Național de Vaccinare recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor. Adulții pot să se vaccineze tot cu două doze cu o simplă cerere făcută la medicul de familie. În cazul copiilor eligibili, doar 78% au fost vaccinați cu prima doză la nivel național și 62% cu a doua doză.
România a intrat pe un trend descrescător în ceea ce privește vaccinarea de mai bine de un deceniu. Lipsa de informare a părinților și refuzul categoric al acestora de a-și vaccina copiii au dus la apariția epidemiei de rujeolă.
România s-a mai confruntat cu epidemii de rujeolă în trecut
Deși este o situație medicală la nivel național deosebit de stringentă, epidemia de rujeolă nu apare pentru prima dată în țara noastră. În 2016 Ministerul Sănătății a declarat epidemie după ce au fost confirmate 675 de cazuri în 23 de județe. Pe tot parcursul anului 2016 au fost înregistrate 16.000 de cazuri, în urma cărora 60 de copii și-au pierdut viața. 95% din persoanele infectate atunci nu erau vaccinate.
În anul 2020 a fost declarată o altă epidemie de rujeolă în plină pandemie de Covid 19. Ministrul Sănătății de atunci, Nelu Tătaru a reiterat necesitatea vaccinării de rutină în urma celor 20.000 de îmbolnăviri declarate și 64 de decese. În contextul pandemiei cu Covid 19, epidemia de rujeolă din 2020 a avut consecințe mult mai grave, iar Ministerul Sănătății a inițiat și atunci programele de vaccinare în rândul populației.
Din cele mai vechi timpuri vaccinul a reprezentat una din cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, salvând milioane de vieți anual la nivel global. În contextul epidemiei de rujeolă din anul 2023, singura măsură de prevenire a contactării acestei boli și a dezvoltării unei forme foarte grave este reprezentată de imunizare.
Focarele de rujeolă rămân o amenințare în țările cu acoperire scăzută a imunizării, iar în România trendul din ultimii ani este descendent. Vaccinul împotriva rujeolei are o eficacitate de cel puțin 95%, iar cele două doze sunt necesare pentru a obține imunitatea și pentru a întrerupe transmiterea autohtonă.
Multă sănătate și prevenție înainte de toate!