Doliu în muzica românească! Un important reprezentant al muzicii populare românești, care a influențat destinele a sute de copii, s-a stins din viață. El este regretat de toți iubitorii de muzică folclorică.
Doliu în România. A murit profesorul Gheorghe Bădău, poreclit „omul-orchestră al Apusenilor”. El este regretat de sutele de tineri pe care i-a învățat să cânte la instrumente muzicale. Profesorul s-a stins la vârsta de 75 de ani și era unul dintre cei mai respectați apreciați dascăli de muzică din zona Munților Apuseni
Profesorul Bădău nu s-a oprit la a fi un mentor pentru un singur elev. El și-a împărtășit dragostea pentru muzică cu foarte mulți copii și adolescenți talentați.
Pe parcursul anilor, Gheorghe Bădău a îndrumat numeroși tineri în arta interpretării la diverse instrumente populare. Datorită contribuției sale muzicale vaste, a fost cunoscut și apreciat drept „Omul-orchestră al Apusenilor”.
Primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca, a transmis un mesaj emoționant la aflarea veștii trecerii în neființă a profesorului:
„Pasiunea sa pentru muzică a făcut ca Școala cu clasele I-VIII din Câmpeni să aibă una dintre cele mai bune orchestre de elevi din Transilvania. Dirijor al orchestrei Arieșul a participat cu copiii la diverse festivaluri din Europa. Am pierdut un om important pentru comunitatea noastră. Am fost onorat să îi decernez, anul trecut, titlul de Cetățean de onoare al orașului Câmpeni pentru activitatea sa”, a spus primarul orașului Câmpeni.
Născut în 18 ianuarie 1948 în satul Târsa, cătunul Verdești, din comuna Avram Iancu (Alba), profesorul Gheorghe Bădău provine dintr-o familie de moți. Tatăl său, Gheorghe, lucra ca tâmplar, în timp ce mama, Maria, se ocupa de gospodărie.
Viitorul mare profesor a fost cel mai mic dintre cei cinci copii ai familiei. Dintre aceștia au supraviețuit trei. Gheorghe Bădău absolvit școala primară în satul Târsa și a continuat cu școala gimnazială în centrul comunei Avram Iancu. Ulterior a studiat în cadrul Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, și în final, la Institutul Pedagogic de trei ani de la Târgu Mureș.
La scurt timp după terminarea facultății, Gheorghe Bădău și-a început cariera profesională cu un mandat de doar două săptămâni la Casa Pionierului din Câmpeni. Ulterior, a fost solicitat să ocupe funcția de profesor în cadrul Liceului Teoretic Câmpeni, datorită lipsei de cadre didactice calificate.
În 1982 a devenit profesor de muzică titular al Școlii Gimnaziale Câmpeni, unde a fost și director între anii 2006-2011. Profesorul a decis să iasă la pensie în anul 2012, însă a continuat să se dedice copiilor, cu care a lucrat până în prezent. Pe aceștia îi învăța muzică populară instrumentală.
În 2017, La Festivalul de Folclor „Sus, sus, sus, la moți la munte!” din „Capitala Țării Moților”, profesorul Gheorghe Bădău a susținut un spectacol aniversar remarcabil. În cadrul acestui eveniment, el a avut rolul de dirijor și coordonator pentru aproximativ 40 de artiști. Ei au fost foști elevi pe care i-a îndrumat de-a lungul timpului. Mulți dintre elevii săi au devenit extrem de cunoscuți în muzica populară.
Profesorul Bădău era dirijor și a excelat în interpretarea fiecărui instrument în parte. Fluierul, clarinetul, taragotul, saxofonul, ocarina, contrabasul sau acordeonul sunt doar câteva dintre instrumentele la care se pricepea cu măiestrie.
„Cunosc fiecare instrument muzical pe care-l avem în orchestră, altfel nu aş avea cum să-i învăţ pe elevi. Eu mă ocup de partea de învăţare, iar virtuozitatea aparţine copiilor“, spunea profesorul din Câmpeni.