Pensia minimă va crește de la 1 ianuarie cu rata inflației de 13,8 procente, va toate celelalte pensii, însă majorări spectaculoase sunt așteptate de la 1 septembrie 2024, după recalcularea din noua lege a pensiilor.
Pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2024 la valoarea de 1.281 lei, față de valoarea din prezent a indicatorului social de 1.125 lei.
Cu toate acestea, după recalcularea din septembrie 2023, unii pensionari care primesc acum pensia minimă vor ajunge să câștige și 1.900 de lei.
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, recent, că peste trei milioane de români vor avea pensii mai mari din septembrie 2024.
Dintre aceste trei milioane, o parte semnificativă o reprezintă cei care sunt plătiți în prezent cu pensia minimă, sau indemnizația socială de 1.125 lei.
„Pe simulările noastre, pe o situaţie în care aveam un pensionar în indemnizaţie minimă socială care astăzi primea 1.125 de lei, de anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, peste 1900 de lei”, a declarat ministrul Muncii.
Pensia minimă, majorată cu ajutorul punctelor de stabilitate
Potrivit Simomei Bucura-Oprescu, un rol important îl vor avea în majorarea pensiei minime punctele de stabilitate, care aduc puncte de pensie pentru toți cei care au vechime mai mare de 25 de ani de muncă.
„Pentru un român care a muncit peste 25 de ani se va obţine un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă.
Între 25 şi 30 de ani – 0,5 puncte pe an, între 30 şi 35 de ani – 0,75 de puncte pe an şi după 35 de ani, un punct pe an. Cu alte cuvinte, dacă munceşti, primeşti”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Cât va costa bugetul majorarea în două trepte a pensiilor
Cheltuielile anuale cu pensiile se ridică la 110 miliarde lei în momentul de față.
Conform declarațiilor Ministrului, după 1 ianuarie 2024, aceste cheltuieli vor crește la 125,9 miliarde lei, urmând ca în septembrie să ajungă la 135,9 miliarde lei.
Aceasta reprezintă o creștere suplimentară de 10 miliarde lei pe ultimele patru luni ale anului 2024.
Bugetul pentru 2024 prevede fonduri atât pentru majorarea pensiilor cu 13,8% din ianuarie, cât și pentru recalcularea acestora, care va fi pusă în plată începând cu septembrie.
Ministrul Muncii a evidențiat că, prin adunarea sumelor din bugetul asigurărilor sociale de stat și cele din bugetul Ministerului Muncii, se constată că suma totală alocată pensiilor pentru 2024 corespunde cu estimările actuale.
Nu doar pensia minimă va crește în 2024
Ministrul Simona Bucura-Oprescu a prezentat în comisile parlamentare diversele cheltuieli care vor fi acoperite de bugetul Muncii în 2024.
Printre acestea se numără:
Indemnizații și stimulente pentru sprijinul și creșterea copilului.
Drepturile persoanelor cu handicap.
Venitul minim de incluziune
Sumele pentru plafonarea facturilor de energie electrică.
Alte beneficii de asistență socială.
Ajutoarele de încălzire în sezonul rece.