Strănutul este un gest reflex care apare ca răspuns natural al organismului la apariția unui element care irită sau gâdilă interiorul nasului. Poate apărea din diverse motive, cum ar fi ca efect al unei reacții alergice, al unei infecții virale, al schimbării de temperatură sau ca reacție la o lumină puternică.
Strănutul este o acțiune involuntară, un mecanism al corpului nostru pentru a se proteja și a elimina particule străine din nas. Desigur, mulți încearcă, dar strănutul cu ochii deschiși este practic imposibil. Explicația acestui fenomen nu este deloc ciudată, ci are legătură cu funcționarea creierului.
Strănutul este o acțiune involuntară, un mecanism al corpului pentru a se proteja și a elimina elemente străine din nas înainte ca acestea să ajungă în plăm âni sau căile respiratorii. Dar ce înseamnă mai exact strănutul și ce implică?
Ce este strănutul și de ce ne face să închidem ochii?
Academia Regală Spaniolă (RAE) definește strănutul astfel: „A expulza sau a elimina forțat aerul din plămâni, prin expirație involuntară și bruscă, provocată de un stimul care acționează asupra membranei mucoase”.
Puterea acestei expulzii de aer a fost măsurată de Massachusetts Institute of Technology (MIT), care, conform BBC, a efectuat un studiu ce a relevat că un strănut poate expulza aer cu viteze între 110 și 150 km/h, ajungând la distanțe de până la 6 metri.
Acest flux de aer la viteză mare poate fi dăunător pentru ochi dacă intră în contact cu ei. Prin urmare, explică Medical Óptica, creierul trimite o semnal la pleoape pentru a se închide automat în timpul strănutului, ca un reflex.
Închiderea ochilor în timpul strănutului are și rolul de a preveni ca particulele eliminate să intre în contact cu ochii, evitând astfel posibile infecții, informează 20minutos.es.
Potrivit Medical Óptica, există persoane care pot strănuta cu ochii deschiși. Aceasta se întâmplă pentru că au o insuficiență în sistemul lor nervos, mai exact nu au reflexe. Atunci când strănută, mesajul neurologic care transmite comanda de a închide ochii și care trebuie să pornească de la creier până la pleoape nu ajunge. Și astfel, persoana nu închide ochi.
Ajută privitul la lumină să strănutăm?
Potrivit unui articol BBC, în ciuda informațiilor adunate de oamenii de știință despre acest fenomen, încă nu se știe exact cum stimularea optică duce la strănut; o posibilitate este conexiunea dintre ochi și nas.
„Este posibil ca, contracția pupilelor, după expunerea la lumină puternică, să provoace secreție și congestie în membranele nazale. Sau ar putea fi rezultatul unui proces numit ‘generalizare parasimpatică’, care apare atunci când un stimul excită o parte a sistemului nervos parasimpatic și alte părți ale sistemului sunt, de asemenea, activate”, explică BBC.
Cu alte cuvinte, atunci când lumina puternică determină contractarea pupilelor, acest lucru ar putea cauza, indirect, o secreție și congestie în membranele nazale, ceea ce ar putea provoca strănutul.
De ce nu ar trebui să-ți acoperi nasul când strănuți?
Obiceiul de a-ți acoperi nasul în timpul strănutului limitează eliberarea aerului, dar împiedică și corpul să elimine ceea ce percepe ca fiind dăunător sau o amenințare potențială.
În plus, acest gest poate fi dăunător și cu consecințe negative, putând cauza leziuni la timpan prin restricționarea bruscă a eliberării aerului.