De ce boală cruntă suferea Mioara Roman? Fosta soție a lui Petre Roman a suferit mai multe intervenții chirurgicale
De-a lungul anilor, pe buzele tuturor a stat întrebarea: de ce boală suferă, de fapt, Mioara Roman? Fiicele sale au făcut tot posibilul să aibă grijă de mama lor, dar, din nefericire boala a învins, iar Mioara Roman s-a stins din viață la vârsta de 83 ani.
În ultimii ani de viață ai ziaristei, vizitele la spital au devenit din ce în ce mai dese. După toate aceste internări intervenții chirurgicale pe cale le-a suferit Mioara Roman, fiica ei cea mare, Catinca Roman, a dezvălui că mama sa a fost diagnosticată greșit cu Parkinson.
„A primit un diagnostic greșit, asta a fost ideea. A fost diagnosticată cu Parkinson și ea, de fapt, avea sindrom parkinsonian plus încă niște mici probleme.
Și sigur că tratamentul era pentru Parkinson așa că, dacă vă aduceți aminte momentele acelea în care ea nu se simțea prea bine, erau din cauza tratamentului în cea mai mare parte”, a declarat Catinca Roman în cadrul unei emisiuni televizate.
„Degenerările neuronale nu stau pe loc și nici nu dau înapoi. Facem tot ce putem să le ținem pe loc. Are niște probleme care țin de partea neuronală.
Îi afectează starea generală, nu mai e activă, conectată la toate lucrurile. Nu mai e așa rapidă în a înțelege. A făcut o serie de mici accidente vasculare. Are o pareză la mâna dreaptă. Are nevoie de îngrijiri speciale. Trebuie să facă kinetoterapie, are nevoie de ajutor, nu mai poate să își miște mâna dreaptă deloc. A învățat să mănânce cu stânga”, a povestit Oana Roman, potrivit viva.ro.
Mioara Roma și-a petrecut ultimii ani de viață internată în azil
Fosta soție a lui Petre Roman și-a petrecut ultimii ani din viață internată într-un centru de îngrijire de lux, acolo unde a ajuns din cauza numeroaselor probleme de sănătate cu care se confrunta. Decizia de a o interna într-un astfel de centru de îngrijire a fost luat de Oana Roman, fiica cea mică a vedetei. Tot aceasta a suportat și cheltuielile lunare care priveau îngrijirea mamei sale.
„A fost cea mai bună decizie pe care puteam să o fac pentru ea din două motive: să-i prelungesc viața și să-i prelungesc viața în demnitate. (…) Din păcate, aceste degenerări cognitive sunt foarte rapide, ele avansează foarte rapid, iar știința încă nu a descoperit nicio modalitate de a le ține în loc sau de a le da înapoi.
Lucrurile au evoluat rapid, din păcate. Dacă ea acum doi ani, un an și jumătate era bine, acum nu mai este același lucru. Prima oară am fost cu ea acum un an și opt luni într-un centru ca să o evaluăm. Am mai adus-o acasă, nu a fost bine, așa că am luat decizia, după ce am discutat cu toți doctorii, cu psihiatrii, cu toată lumea, împreună cu ei am decis că varianta cea mai bună ca această degenerare să fie ținută sub control și pentru ca ea să nu se degradeze prea repede e să stea într-un loc în care să primească toate îngrijirile de care are nevoie în timp real”, a declarat Oana Roman, invitată la podcast-ul lui Jorge.
„Costă foarte mult, din păcate. Ea a stat într-un centru până în septembrie, care este foarte ok, unde prețurile sunt mai mici. Prețurile într-un loc bun pornesc de la 3.500- 4.000 de lei pe lună, care au totul inclus. Vorbim de cazare, mâncare, asistentă, infirmieră, doctori, activități etc. După un an și aproape jumătate, unde ea a stat și, repet, a fost foarte ok, ea a căzut și a trebuit să-i punem o proteză la șold, iar în urma procedurii acesteia a avut nevoie de un tip de recuperare pe care ei încă nu îl aveau atunci și varianta a fost să o duc într-un centru în care să existe o componentă de recuperare medicală importantă. Trăiești mai mult în demnitate. Am ales să vorbesc public, pentru că oamenii trebuie să înțeleagă. Eu am reușit să schimb mentalități în țara asta. Să nu-mi spună mie cineva pe lumea asta că este OK ca un copil să schimbe scutecele părintelui. Nu e demnitate nici pentru părinte, dar nici pentru copil. Nu e demnitate”, a mai spus Oana Roman.