Recalcularea pensiilor va face să avem și pensii de 6.500 de lei din septembrie 2024. Schimbarea va afecta aproximativ 3 milioane de pensii. Toate acestea vor crește, în timp ce restul vor rămâne la același nivel.
Pensii de 6.500 de lei din septembrie 2024
Începând cu data de 1 septembrie 2024 intră în vigoare a doua etapă a noii legi a pensiilor, recalcularea pensiilor, care aduce vești bune pentru unii pensionari. În anumite situații, pensiile vor putea trece de 6.500 de lei.
Prin analizarea a trei exemple concrete, se poate înțelege mai bine cine sunt acești pensionari norocoși și câți ani au muncit pentru a ajunge la acest nivel de pensie.
Astfel, într-un prim exemplu, o persoană care s-a pensionat la 55 de ani, după ce a muncit 9 ani în condiții deosebite de muncă și 11 ani în condiții speciale de muncă. Astfel, acesta are un stagiu foarte mare de cotizare, de aproape 43 de ani și un punctaj de 75 de puncte. În aceste condiții, el va obține o pensie brută de 6.680 de lei. După deducerea unui impozit de 10%, pensia netă va ajunge la suma de 6.200 de lei.
Într-un alt exemplu, un profesor care a avut un stagiu de cotizare de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, a realizat 91 de puncte. Pensia acestuia a ajuns de la 1 ianuarie 2024 la 7.471 de lei / lună și va crește la 8.216 lei/lună începând cu data de 1 septembrie 2024.
Al treilea exemplu luat în calcul face referire la o persoană care va primi peste 6.200 de lei pensie. Cu un stagiu de muncă de 40 de ani, acesta obține un punctaj total de 76,65755 și o pensie calculată la 6.203 lei, scrie Newsweek.
Cum vor crește pensiile românilor
Fiecare persoană care a ieșit la pensie poate înregistra o creștere diferită a pensiei. Astfel, vor fi persoane cărora le va crește pensia cu 1%, în timp ce alți pensionari vor avea parte de o majorare de până la 80%, în funcție de trei elemente esențiale: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.
Este bine de știut că noua formulă de calcul va aduce o serie de schimbări semnificative pentru mulți pensionari. Astfel, un aspect esențial este reprezentat de introducerea punctelor bonus. Prin urmare, pentru românii care au muncit mai mult de 25 de ani, distribuția punctelor bonus este după cum urmează:
- 0,50 puncte/an pentru cei cu peste 25 de ani lucrați;
- 0,75 puncte/an pentru cei cu peste 30 de ani lucrați, pentru fiecare an în plus;
- 1 punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.
Totuși, în calculul total al punctajului vor fi luate în considerare și alte elemente începând de acum, cum ar fi premiile, orele suplimentare, educația universitară, serviciul militar sau perioadele de șomaj.
Astfel, noua formulă de calcul din cadrul noii legi a pensiilor va ține cont de numărul total de puncte înmulțit cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei.
Așadar, recalcularea pensiilor va face să avem și pensii de 6.500 de lei din septembrie 2024, iar schimbarea va afecta aproximativ 3 milioane de pensii din România.