Uber și Bolt ar putea să dispară din România, Guvernul intenționând să schimbe legea privind transportul de persoane. Modificările ar putea avea loc în urma protestelor, din ultima perioadă, inițiate de taximetriștii din întreaga țară. Ei au cerut modificarea legii, susținând că îi avantajează pe șoferii ride-sharing.
Uber și Bolt ar putea să dispară din țară. Ce pregătește Guvernul, după protestele taximetriștilor
Este vorba despre o modificare a OUG 49/2019, iar prin aceste schimbări companiile Uber, Bolt și Glovo vor fi direct afectate. Actul normativ a fost pus în dezabatere publică de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
Potrivit unui ONG care reprezintă cele trei companii, dacă această modificare va fi făcută s-ar închide transportul alternativ în România. „Suntem în pragul închiderii”, au spus reprezentații ONG-ului pentru Digi 24.
Printre măsurile propuse se numără cea potrivit căreia șoferii de ride-sharing își poată desfășura activitatea doar în județele în care au autoturismele înmatriculate. Mai mult, șoferii Uber și Bolt nu vor mai avea voie să încheie contracte de comodat sau să închirieze mașini, așa cum o făceau până acum.
Ei vor putea să își desfășoare activitatea cu mașinile personale. Șoferii din transportul alternativ vor fi nevoiți să folosească autoturisme care să nu fie mai vechi de zece ani. Vor fi făcute modificări și în privința polițelor de asigurare RCA.
„În prezent, situația în piața serviciilor de transport de persoane este dezechilibrată. Spre exemplu, asigurarea obligatorie (RCA) plătită de un prestator de ride sharing este mai mică decât cea plătită de un taximetrist.
Acest lucru se întâmplă pentru că, în lipsa unei declarări prealabile privind transportul de persoane, operatorul de ride sharing este considerat o persoană particulară, din punct de vedere legal”, au transmis surse din Ministerul Transporturilor, conform Digi 24.
„Ar duce la dispariția platformelor de transport alternativ din România”
Proiectul mai prevede ca tarifele dinamice , care oferă posibilitatea de a schimba prețul unei curse, în funcție de ore ori aglomerație, să nu mai fie practicate. Ar urma să fie introdus și același tip de aparatură ca în cazul taxiurilor.
Practic, șoferii de Uber și Bolt vor avea aceleași reguli ca taximetriștii. „Nu este nicio îndoială că adoptarea acestor prevederi ar duce la dispariția platformelor de transport alternativ din România.
Ne este greu să credem că Guvernul ar putea să accepte aceste solicitări, care nu se referă la crearea unui mediu concurențial. Ci la închiderea unui întreg sector în beneficiul altuia,” a declarat Cătălin Codreanu, președintele Coaliției pentru Economia Digitală.