O grădină plină de castraveți gustoși și crocanți este visul multor grădinari. Există multe moduri de a cultiva această legumă. O metodă puțin cunoscută, dar foarte eficientă, este plantarea plantelor în rumeguș.
Datorită acestui fapt, vor obține tulpini puternice și rădăcini puternice, iar răsadurile în sine vor fi rezistente la diferite boli. Aflați cum să creșteți castraveții în rumeguș și beneficiile acestei metode.
Cultivarea castraveților în rumeguș
Castraveții pot fi însămânțați direct în pământ, dar o opțiune mult mai bună este să pregătiți răsadurile în avans. Acest lucru se poate face în nenumărate moduri.
O metodă puțin cunoscută este însămânțarea castraveților în rumeguș (aceasta este așa-numita metodă japoneză). Nu necesită mult timp și muncă, iar rezultatul va depăși toate așteptările. Cel mai important lucru este să alegeți rumegușul potrivit.
Nu se recomandă utilizarea materialelor din fibre de lemn sau PALdeoarece conțin o cantitate mare de componente lipicioase care afectează negativ germinarea semințelor și creșterea răsadurilor.
Cel mai bine este să folosiți în acest scop rumeguș de la prelucrarea lemnului natural. Le puteți pregăti singur sau le puteți cumpăra la un magazin sau la o fabrică de cherestea.
Înainte de a continua, este necesar să opăriți mai întâi rumegușul cu apă clocotită (de 2-3 ori) pentru a spăla praful și o cantitate mare de componente de rășină.
După ce ați ales recipiente potrivite pentru cultivarea castraveților, umpleți-le cu rumeguș (1/4 din volum). Apoi deșeuri de lemn se toarnă apă fierbinte și se amestecă ușor. Așezați semințele pe suprafața rumegușului (este important ca între ele să existe o distanţă suficientă).
Acoperiți castraveții cu rumeguș la fel de umed și acoperiți recipientele cu un capac etanș sau cu folie opaca. Puneți semințele semănate într-un loc cald.
Primii lăstari se văd deja la 2-3 zile de la semănat. Apoi plantele trebuie udate și mutate într-o cameră luminoasă. După ce apar primele 2-3 frunze, puteți transplanta răsadurile pregătite într-un loc permanent.
Nu trebuie să crești castraveți în rumeguș mai mult timp, deoarece nu există rezerve de nutrienți într-un astfel de substrat.
Avantajele creșterii castraveților în rumeguș
Cultivarea castraveților în rumeguș are multe avantaje și mulți grădinari confirmă eficacitatea acestuia. Rumegul are o structură liberă care permite menținerea nivelului corect de umiditate și stimulează creșterea sistemului radicular.
În plus, această metodă de cultivare asigură germinarea rapidă a semințelorcare se manifestă printr-o recoltare mai timpurie (chiar cu 2-3 săptămâni mai devreme decât în cazul cultivării tradiţionale).
Răsadurile de castraveți cultivate în acest fel nu sunt sensibile la diferite boli. Un alt mare plus este că această metodă ajută la protejarea sistemului radicular delicat al plantelor tinere împotriva daunelor (mai ales la transplantarea răsadurilor în sol).