Uniunea Europeană vine cu vești importante pentru locuitorii săi, în special pentru români: tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic, folosite în prezent pentru încălzire sau răcire, urmează să fie treptat înlocuite, la cererea UE. Sobele pe lemne, care au fost o prezență comună în multe gospodării românești, vor fi înlocuite cu pompe de căldură, o tehnologie clasificată ca fiind regenerabilă.
Scopul este ca această schimbare să se producă treptat în întreaga Uniune Europeană până în 2050. Pentru cei care se întreabă de ce se ia această decizie, trebuie să fie conștienți că în România ponderea surselor regenerabile ar trebui să crească până la 32% până în 2030 și să ajungă aproape la 35% până în 2050.
Varianta de înlocuiere pentru sobele de lemne
Potrivit Comisiei Europene, pompele de căldură sunt esențiale pentru tranziția către o energie curată și pentru atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Mai mult decât atât, pentru a putea face față creșterii producției și instalării pompelor de căldură, este nevoie de peste 700.000 de instalatori în întreaga Europă.
Pe lângă aceasta, cel puțin jumătate dintre instalatorii existenți vor trebui să fie recalificați pentru a putea lucra cu pompele de căldură.
Pompele de căldură sunt folosite pentru încălzire, producerea de apă caldă și, în unele cazuri, și pentru răcire. Acestea nu produc căldură prin arderea de combustibili fosili, ci utilizează căldura disponibilă în mod natural în mediul înconjurător. Pentru implementarea acestor tehnologii regenerabile în întreaga Europă, vor fi alocate fonduri europene, conform informațiilor de pe Antena3.ro.