Sfântul Gheorghe sau „purtătorul de biruință” este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox, unde este trecut cu cruce roșie, pe data de 23 aprilie 2024. Ce trebuie să faci în această zi dacă vrei să ții ghinionul departe.
În popor, Sfântul Gheorghe este considerat protectorul naturii înverzite, al vitelor și oilor și se spune că dacă în ziua în care este sărbătorit plouă, atunci recolta va fi bună în anul în curs.
Sfântul Gheorghe a venit pe lume, din părinți creștini, în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajuns militar, vede cu ochii lui persecuțiile la care au fost supuși creștinii începând cu anul 303.
Pentru că își recunoaște credința, este întemnițat și torturat, fiind decapitat pe data de 23 aprilie, la care este sărbătorit anual. Icoanele îl înfățișează călare pe cal, ucigând un balaur, așa cum îl descrie o legendă.
În credința populară există mai multe tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă an de an, din dorința de a se proteja de ghinionul care le-ar putea lovi familia, casa sau gospodăria.
Una dintre cele mai răspândite tradiții de Sfântul Gheorghe presupune împodobirea casei cu plante, ceea ce marchează renașterea naturii. De altfel, în funcție de regiune, diferă și frunzele folosite.
În Muntenia, de pildă, se folosesc crengi de stejar sau de păr, iar în Transilvania oamenii utilizează rug verde ori leuștean. Pe de altă parte, în Banat, casele se împodobesc cu rug sau cu frunză de fag sau gorun.
Indiferent de ce simboluri verzi se folosesc, scopul este același, protejarea locuinței de farmece și energii negative. În acest mod, ghinionul este ținut la distanță pe tot parcursul anului.