• Acasa
  • Actualitate
  • Bancuri
  • Divertisment
  • Sanatate
  • Politica
  • Sport
  • Horoscop
  • Privacy Policy
  • Terms & Conditions
  • Contact US

România, lovită de fenomene meteo extreme: caniculă și furtuni puternice. Alerte cod galben de la ANM

17 iunie 2025

Vestea asteptata de romani a venit. In sfarsit, dupa numeroase critici, Nicusor Dan a luat DECIZIA. Presedintele il va nominaliza ca premier miercuri

17 iunie 2025

România, lovită de fenomene meteo extreme: caniculă și furtuni puternice. Alerte cod galben de la ANM

17 iunie 2025

Cod galben de vreme rea în România. Furtuni și vijelii în mare parte din țară. Care sunt zonele vizate

17 iunie 2025
Facebook Instagram
MGnews
sâmbătă, 21 iunie
Facebook Instagram
MGnews
Facebook Twitter Instagram
Prima pagină » Pensii 2024. Calendarul oficial al majorărilor: când vin deciziile, când sunt aduse noile taloane şi când cinstiţi poştaşul pentru pensia mărită
Fără categorie

Pensii 2024. Calendarul oficial al majorărilor: când vin deciziile, când sunt aduse noile taloane şi când cinstiţi poştaşul pentru pensia mărită

Petrut AlexBy Petrut Alex2 august 2024Niciun comentariu6 Mins Read
Facebook WhatsApp Telegram LinkedIn Twitter Email Pinterest Tumblr VKontakte
Share
Facebook WhatsApp

Pensii 2024. Avem calendarul majorării pensiilor, când vin deciziile de pensionare şi când sunt distribuiţi banii. Între 15 şi 31 august, Casa Naţională de Pensii a anunţat că vor fi livrate deciziile de recalculare, prin care românii vor afla dacă vor primi sau nu bani în plus la pensie. Acestea sunt primite doar de titulari, nu de terţe persoane din familie.

Aşadar, deciziile vor fi livrate personal de poştaşi şi dacă seniorii nu vor fi acasă, le pot ridica de la sediile poştale şi, ulterior, de la casele teritoriale de pensii. Nimeni în afară de titular nu poate primi decizia de recalculare. Ulterior, timp de două săptămâni, adică de pe 2 până pe 15 septembrie urmează livrarea pensiilor.  În această perioadă, cei care vor beneficia primii de noua recalculare sunt cei care primesc pensia prin poştă.

Din 12 septembrie încolo, vor fi alimentate şi cardurile pentru vârstnicii care încasează pensiile prin bancă. După recalcularea din septembrie, urmează şi „mica recalculare” care va fi gata până în februarie 2025.

De aceste majorări vor beneficia pensionarii care înainte de 2001 au avut sporuri, venituri în acord global, ore suplimentare sau alte beneficii extrasalariale.

De asemenea, pe 1 ianuarie 2025 va avea loc o indexare automată a pensiilor cu rata inflaţiei. Noua lege prevede, pe lângă această indexare cu rata inflației, şi un plus de 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie.

Pensii 2024. Cum arată calendarul majorării pensiilor:15-31 august – Casa Naţională de Pensii a anunţat că vor fi livrate deciziile de pensionare după recalculare2-15 septembrie – distribuirea prin poștă a pensiilor în noul cuantum12 septembrie – virarea pensiilor pe card1 ianuarie 2025 – indexarea pensiilor cu rata inflațieifebruarie 2025 – finalizarea celei de-a doua recalculări.

Pensii 2024. Noua formulă de calcul i-a bulversat pe mulți pensionari deși la prima vedere pare simplă. Cel mai important lucru la recalculare îl reprezintă numărul de ani munciți.

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023.  Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi au intrat în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe vor fi din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Pensii 2024. Formula pentru plata pensiei:

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

„Mica recalculare”, cum este cunoscută a doua recalculare a pensiilor, va începe după 1 septembrie. Actele necesare vor putea fi depuse pe parcursul a șase luni, dar termenul ar putea fi prelungit din cauza dificultății obținerii adeverințelor.

După data de 1 septembrie, când va intra în vigoare marea recalculare a pensiilor, va urma o doua majorare. Numită „mica recalculare”, aceasta are rostul de a introduce în formula de calcul veniturile nepermanente de care au beneficiat pensionarii.

Pensii 2024. Conform Legii 360/2023, lista veniturilor nepermanente de care casele de pensii județene vor ține cont la noua recalculare a pensiilor include:

– formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale.

– premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite.

– recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate.

– al treisprezecelea salariu.

– formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru.

– sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor.

– indemnizaţiile de muncă nenormată.

– alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Când este nevoie de adeverințe

Potrivit prevederilor legii, pentru a fi luate în calcul la noua recalculare a pensiilor, veniturile nepermanente trebuie să poată fi dovedite prin adeverințe. Modelul lor este prevăzut în Anexa 6 a actului normativ.

Casa Națională de Pensii Publice a venit recent cu precizări referitor la adeverințele care trebuie aduse de către seniorii care vor să beneficieze de a doua recalculare a pensiilor. „Noua lege a pensiilor recunoaște drepturile pensionarilor astfel încât sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive care anterior nu erau valorificate (de exemplu, sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare, acord global etc.) și care sunt prevăzute în HG nr. 181/2024”, a precizat CNPP.

Conform sursei citate este nevoie de o adeverință dacă se dorește valorificarea veniturilor nepermanente (prime, sporuri, acord global, plata cu ora, al 13-lea salariu etc.). Dacă nu există venituri nepermanente nu este necesar niciun document. De asemena, dacă adeverințele au fost depuse deja, ele nu trebuie prezentate din nou. Dacă veniturile nepermanente sunt după aprilie 2001, nu e nevoie de adeverințe pentru că acestea sunt preluate deja din sistemul informatic.

Unde se depun adeverințele

Potrivit precizărilor președintelui CNPP, Daniel Baciu, adeverințele pot fi depuse începând după data de 1 septembrie. Termenul de depunere al acestora este de șase luni, însă ar putea fi prelungit.

Actele pot fi depuse la casele de pensii județene de care aparțin solicitanții. „Nu trebuie să bată nimeni drumul până la București dacă este din Botoșani sau din Satu Mare. Trebuie să se adreseze Caselor Județene de Pensii de care aparțin. În județele mai mari sunt și case teritoriale pentru a fi mai aproape de seniori. Nu trebuie să vină nimeni la București. Nu trebuie să punem oamenii pe drumuri.”, a precizat fostul ministru al Muncii Marius Budăi, citat de newsweek.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Reddit VKontakte Telegram WhatsApp
Petrut Alex

Alex Petrut este  in prezent este redactor al publicației Mgnews.ro.de 2 ani. Mihai are 31 de ani și e absolvent a Facultății de Stiinte Aplicate. Îi plac foarte mult filmele si cărțile sci-fi/horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membru fondator a „Teatrului Gimly".

Related Posts

Horoscop zilnic pentru sâmbătă, 21 iunie. Întâmplare ciudată pentru Gemeni

20 iunie 2025

Ilie Bolojan, primul anunț după ce a fost desemnat premierul României: „Punem ordine în finanțele țării, arătăm respectul cuvenit românilor”

20 iunie 2025

Cine e femeia misterioasă pe care o iubește Ilie Bolojan, noul premier al României. S-au afișat mână în mână

20 iunie 2025

O doctoriță din Bulgaria a murit la două luni după ce a fost bătută de fostul iubit. Bărbatul era medic la același spital

20 iunie 2025
Add A Comment

Comments are closed.

Articole recente

Horoscop zilnic pentru sâmbătă, 21 iunie. Întâmplare ciudată pentru Gemeni

20 iunie 2025

Ilie Bolojan, primul anunț după ce a fost desemnat premierul României: „Punem ordine în finanțele țării, arătăm respectul cuvenit românilor”

20 iunie 2025

Cine e femeia misterioasă pe care o iubește Ilie Bolojan, noul premier al României. S-au afișat mână în mână

20 iunie 2025

O doctoriță din Bulgaria a murit la două luni după ce a fost bătută de fostul iubit. Bărbatul era medic la același spital

20 iunie 2025

Mihai Voropchievici, horoscop rune pana pe 24 iulie 2023. Taurii au protectie divina, Sagetatorii distrug tot ceea ce nu le convine, Pestii primesc recompense

16 iulie 2023

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Vreme neașteptat de caldă la început de noiembrie

6 octombrie 2023

Sfatul zilei de marți, 8 aprilie 2025. Berbecul trebuie să fie atent la intențiile celor din jur

7 aprilie 2025

Lună Nouă în zodia Leu pe 16 august 2023. Camelia Pătrăşcanu, previziuni surprinzătoare!

14 august 2023

Horoscop zilnic, 31 iulie 2023. Zi plina de surprize pentru Fecioara

31 iulie 2023

Mesajul astrelor pentru zodii, 4 iunie 2025. Leul trebuie să fie mai responsabil

4 iunie 2025

Horoscop 11 octombrie 2023

10 octombrie 2023

Horoscop Miercuri, 23 octombrie 2024. O veste neașteptată ar putea schimba cursul zilei pentru o zodie

23 octombrie 2024
Divertisment

Caprifoiul sau mana Maicii Domnului, planta care vindeca multe boli. Cum sa o folosesti ca sa fii mereu sanatos

18 iunie 2025

Cum scapi rapid de musculița neagră de pe roșii. Insecticidul natural care funcționează din prima

18 iunie 2025

Dansul mirilor cum nu s-a mai vazut! Cand a inceput melodia, toti au ramas muti de uimire

13 iunie 2025

Mihaela Borcea și Sorin Rap, nuntă elegantă în Pădurea Cernica. Toate imaginile de la petrecerea de lux

10 iunie 2025
Facebook Instagram
  • Acasa
  • Actualitate
  • Bancuri
  • Divertisment
  • Sanatate
  • Politica
  • Sport
  • Horoscop
  • Privacy Policy
  • Terms & Conditions
  • Contact US
© 2023 MGNEWS - Toate drepturile rezervate

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.