Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie și este prima mare sărbătoare religioasă din luna decembrie. Moș Nicole vine în ajun, pe 5 decembrie seara, pentru ca micuții care și-au pregătit ghetuțele să găsească darurile a doua zi dimineața.
Sărbătoarea lui Moș Nicolae, celebrată în fiecare an în noaptea de 5 spre 6 decembrie, aduce o atmosferă plină de magie și căldură în casele tuturor. Copiii își lustruiesc cu nerăbdare ghetuțele, sperând să găsească a doua zi dulciuri, fructe sau mici daruri. Însă această sărbătoare nu este doar despre cadouri, ci are rădăcini adânci în tradiție, poveste și generozitate.
Cine a fost Sfântul Nicolae?
Sfântul Nicolae, cunoscut ca protector al copiilor, a fost un episcop din Mira (azi în Turcia) care a trăit în secolul al IV-lea. Legenda spune că a moștenit o avere considerabilă, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe cei sărmani.
Cea mai cunoscută poveste despre el relatează cum a salvat trei surori sărace de la o soartă grea, oferindu-le în secret pungi cu aur pentru a-și putea păstra demnitatea.
Generozitatea sa i-a adus faima de binefăcător, iar amintirea faptelor sale trăiește prin tradiția Moșului care aduce daruri.
Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae
În tradiţia populară, astăzi, de Sfântul Nicolae, este ziua care marchează începutul iernii. Se mai spune că, pe 6 decembrie, sărbătoare de Sfântul Nicolae, este şi ziua în care moşul îşi scutură barba şi aşa începe şi prima ninsoare.
Seara de 5 decembrie este pentru toţi copiii prilej de emoţie. Cu grijă îşi curăţă cizmele sau ghetele şi le aşează aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae.
Conform tradiţiei, celor cuminţi, moşul le aduce dulciuri, iar celor neascultători, o nuieluşă.
De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou.
În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.
Potrivit tradiţiei populare, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cerurile se deschid pentru muritori, care l-ar putea vedea pe Sfântul Nicolae aşezat în dreapta lui Dumnezeu.
La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.
Moș Nicolae în lume
Olanda și Germania: Aici, Sfântul Nicolae este cunoscut ca Sinterklaas, iar copiii își lasă încălțările lângă sobă. De multe ori, în schimbul darurilor, lasă morcovi sau fân pentru calul Moșului.
Italia: În unele regiuni, Sfântul Nicolae este considerat patronul marinariilor și al sărmanilor, fiind sărbătorit cu procesiuni și daruri.
Statele Unite: Moș Nicolae este precursorul lui Santa Claus, figura modernă a lui Moș Crăciun, deși păstrează același spirit al dăruirii și bunătății.
Ce cadouri aduce Moș Nicolae?
Deși cadourile sunt modeste, ele sunt pline de semnificație. Printre darurile cele mai des întâlnite se numără:
Dulciuri tradiționale (turtă dulce, ciocolată, biscuiți)
Fructe (în special portocale și mere)
Jucării mici, cărți sau seturi de creioane colorate
Șosete călduroase sau mănuși
Potrivit tradiţie, spune că în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce mare ghinion posesorului. Cei care vor oferi aceste daruri vor avea ghinion.