„A apărut ‘ordonanța trenuleț’ și eu nu știu cum să le explic copiilor mei de ce, în unele țări, cum sunt Emiratele Arabe, oamenii nu plătesc impozite pe salarii, pe venituri personale, pe dividende…”, a scris el luni dimineață, într-un scurt mesaj publicat pe pagina lui de Facebook.
„Dar știu cum să le explic cum e la noi: o pun pe fiica mea să facă curat prin casă și îi dau 100 de lei. Pe urmă îi iau 70% din bani și îi dau lui frate-său, care n-a făcut nimic”, a conchis, în mod vizibil ironic, prezentatorul tv.
Proiectul Ordonanței trenuleț a fost pus oficial în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Aceasta conține multe măsuri care afectează atât bugetarii, cât și pensionarii și copiii (în cazul alocațiilor). Printre măsurile propuse sunt: înghețarea sporurilor și primelor bugetarilor, renunțarea la tichetele oferite, cu excepția celor de creșă sau renunțarea la ajutoare sau indemnizaţii odată cu ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă.
Conform proiectului de OUG, salariile bugetarilor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024. Același lucru este valabil și în cazul demnitarilor. Similar se va întâmpla și în cazul angajaților din primării, consilii județene și locale.
Sporurile și primele bugetarilor nu vor crește în 2025, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024. La fel și în cazul indemnizației de hrană, mai stabilește proiectul.
La fel ca în ultimii ani, orele de muncă suplimentare nu se plătesc, ci se vor acorda alte zile libere. Excepție fac personalul militar, polițiști, inclusiv cei din penitenciare și salvatorii montani. Dacă nu se poate compensa cu timp liber în termen de 90 de zile, li se va plăti o majorare din solda în funcție de venitul respectiv.
Același proiect mai prevede că:
Bugetarii care pleacă din instituțiile publice nu vor beneficia de compensarea în bani a concediilor neefectuate.
Bugetarii nu vor mai beneficia de tichete, cu excepția celor de creșă. Aici sunt incluse, într-un paragraf special, TVR și Radioul Public (angajații nu vor avea plătite nici orele suplimentare).
Instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda personalului din cadrul acestora premii, bonusuri sau alte drepturi de natură similară, cu excepția celor care se decontează integral din fonduri externe nerambursabile pe baza criteriilor de performanță aprobate prin ordin de ministru în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
Cuantumul contribuţiei lunare pentru personalul neclerical se menține la nivelul lunii noiembrie 2024.
Instituțiile și autoritățile publice indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu vor deconta cheltuieli de transport la plecarea/întoarcerea din concediul de odihnă a personalului.
Luni, de la ora 13.00, guvernul se reuneşte în şedinţă, urmând să discute această ordonanţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, dar și stabilirea datei alegerilor prezidențiale.