Calendar ortodox. Pe 15 ianuarie, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Pavel Tebeul, cunoscut ca făcător de minuni și vindecător al trupului, minții și sufletului. Cei care se confruntă cu boli grave sau tulburări sufletești sunt încurajați să se roage cu credință acestui sfânt. Sfântul a fost primul pusnic al ortodoxiei.
Calendar ortodox 15 ianuarie 2025. Cine a fost Sfântul Pavel Tebeul
Considerat primul pustnic al ortodoxiei, Sfântul Pavel Tebeul a trăit în secolul al III-lea și a fost descoperit în pustie de Sfântul Antonie. Deși Sfântul Antonie ducea o viață plină de nevoințe și rugăciuni, Dumnezeu i-a arătat că există o persoană mai desăvârșită decât el. Pavel s-a retras în pustie pentru a scăpa de mânia cumnatului său, care intenționa să-l denunțe împăratului Deciu ca fiind creștin, urmărind astfel să-i moștenească averea.
Timp de 70 de ani petrecuți în pustie, Sfântul Pavel a primit hrană de la un corb care îi aducea zilnic jumătate de pâine. În ziua în care s-a întâlnit cu Antonie, corbul a adus o pâine întreagă. Cei doi sfinți au împărțit pâinea, care s-a frânt singură, fiecare primind o bucată egală.
Sfântul Pavel Tebeul a trecut la cele veșnice la vârsta de 115 ani. După moartea sa, Sfântul Antonie a luat cu sine haina împletită din frunze de finic a Sfântului Pavel, pe care o cinstea profund, purtând-o doar la Paști și la Cincizecime.
Moaștele Sfântului Pavel Tebeul au fost aduse inițial într-o mănăstire din Constantinopol, iar în anul 1240 au fost mutate într-o biserică din Veneția. Astăzi, capul Sfântului se află la Roma, continuând să inspire credincioșii prin exemplul vieții sale și prin minunile sale.
Mormântul Sfântului Pavel Tebeul
Mănăstirea Sfântul Pavel Tebeul, locuită de o obște de monahi ortodocși copți, se află la aproximativ 155 de kilometri de Cairo, în munții din apropierea Mării Roșii, în Egiptul de Sus. Cunoscută și sub numele de „Mănăstirea Tigrilor,” această denumire reflectă probabil asprimea zonei și izolarea adâncă a pustiei în care a fost fondată.
Datând din secolul al V-lea, mănăstirea a fost construită chiar deasupra peșterii unde Sfântul Pavel Tebeul și-a dus viața de nevoințe. Prima menționare istorică a acestui lăcaș de cult îi aparține pelerinului Antoninus Martyr, un cetățean din Placentia, care a vizitat mormântul Sfântului Pavel Anahoretul între anii 560 și 570.
Rugăciune care se citește pe 15 ianuarie 2025
”Locuitorul pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel. Rugăciune Sf Pavel Tebeul. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă.Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Rugăciune Sf Pavel Tebeul. Adunându-ne, credincioşilor, să cinstim cu cântări, după datorie, pe Sfântul Pavel, purtătorul de Dumnezeu, ca pe o podoabă a sihaştrilor.Rugându-ne, strigăm Ţie, Doamne: mântuieşte-ne pe noi, că Tu eşti Dumnezeul nostru şi în afară de Tine, pe altul nu ştim.
Rugăciune Sf Pavel Tebeul. Săvârşind trecerea cea secetoasă a vieţii, purtătorule de Dumnezeu, ai cufundat pe vrăjmaşii cei netrupeşti cu căinţa lacrimilor tale, Cuvioase Pavel, Părintele nostru; şi primind har de minuni, roagă-te neîncetat pentru noi. Amin.”