Au loc noi audieri în dosarul Mineriadei, miercuri, 15 ianuarie, în fața procurorilor ajungând Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu. Ei sunt urmăriți penal alături de Ion Iliescu, Virgil Măgureanu, Miron Cosma și Adrian Sârbu.
UPDATE, ora 16.50. Ion Iliescu și Petre Roman, urmăriți penal în Dosarul Mineriadei
Într-un comunicat emis miercuri după-amiaza, Parchetul General transmite că s-a dispus urmărirea penală a lui Ion Iliescu, fost președinte al României, şi a lui Petre Roman, fost premier, în Dosarul Mineriadei.
Cei doi sunt acuzați de infracțiuni contra umanității. ”Au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din capitală”, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane”, se arată în comunicat.
UPDATE, ora 14.20. Ion Iliescu vizitat acasă de procurori în dosarul Mineriadei. A refuzat să dea declarații
Miercuri, 15 ianuarie, o echipă de anchetatori de la Parchetul General s-a deplasat la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l audia pe fostul președinte în dosarul Mineriadei din iunie 1990.
Din datele de la Parchet citate de Agerpres, vizita procurorilor a fost programată în jurul orei 14,00. De notat că în cazul fostului șef de stat se aplică o procedură specială, deoarece el nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având aproape 95 de ani. În ciuda vizitei procurorilor, Iliescu a refuzat să ofere declarații.
În fața presei, avocatul lui Iliescu a fost întrebat de ce a refuzat și de această dată clientul său să fie audiat. A spus că este o “strategie de apărare”. “E din cauza mea, e o strategie de apărare. Nu știu să vă spun dacă va da declarații“, a spus avocatul.
Nu este prima oară când fostul șef de stat are acest comportament. În trecut, Iliescu a avut aceeași atitudine, refuzând să dea declarații în dosarul Mineriadei.
Petre Roman este audiat în dosarul Mineriadei
Înainte de a intra la audieri, fostul prim-ministru al României, Petre Roman, a oferit declarații jurnaliștilor. Acesta neagă acuzațiile și spune că nu a avut niciun interes să organizeze un complot.
Petre Roman a fost chemat la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de inculpat, potrivit Agerpres. El este acuzat de infracțiuni contra umanității.
„Această învinuire este profund nedreaptă. Ce interes aveam eu, mai mult, cum aş fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri, camarazi de-ai mei, ucişi de gloanţele trase la ordinul lui Ceauşescu, angajez România pe drumul spre UE, spre NATO.
Această angajare am făcut-o categoric și fără nicio ezitare. Deci cum aș fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? (…) Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor”, a declarat Petre Roman.
Patru persoane au fost ucise prin împușcare
Totodată, fostul premier amintește că a fost votat, la două săptămâni, pentru funcția de prim-ministru, fără să aibă un vot împotrivă. El spune că reprezenta „speranța reală a reformei”.
Petre Roman a declarat că ceea ce s-a întâmplat a avut loc cu implicarea celor care făceau parte din fosta Securitate. Pe de altă parte, procurorii susțin Petre Roman și alte persoane cu funcții de decizie în stat, au organizat o politică de represiune împotriva civililor din Capitală, în iunie 1990.
Patru oameni au murit prin împușcare, alte două persoane au fost violate și 1.388 de oameni au fost victime ale vătămărilor fizice și psihice. Peste 1.200 de persoane au fost persecutate prin lipsire de libertate.
Petre Roman a fost premier al României în perioada decembrie 1989 – septembrie 1991. Acesta este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității.