Începând de duminică, 19 ianuarie 2025, aplicația TikTok s-ar putea închide total în SUA, acolo unde are peste 170 de milioane de utilizatori. Cheia acestei decizii este la Curtea Supremă.
TikTok s-ar putea închide duminică, 19 ianuarie, în SUA. Totul depinde de sentința de la Curtea Supremă
În aprilie 2024, Congresul din SUA a votat cu o largă majoritate în favoarea unei legi care cere companiei mamă a TikTok, ByteDance, să vândă operațiunile din SUA până la 19 ianuarie 2025. În caz contrar, aplicația ar fi interzisă în Statele Unite ale Americii.
Chinezii de la TikTok au reacționat. În mai 2024, platforma TikTok şi ByteDance au dat în judecată guvernul Statelor Unite. Rețeaua de socializare a considerat că legea care obligă să își vândă acțiunile în termen de un an este neconstituțională.
Mai sunt doar câteva zile până când legea de peste ocean va intra în vigoare. Cei de la TikTok au anunțat că vor închide complet aplicația în SUA începând de duminică, dacă Curtea Supremă a SUA nu împiedică interzicerea acestei rețele de socializare pe teritoriul american, scrie publicația Business-Standard.
Legea promulgată de Joe Biden obliga TikTok să elimine orice legătură cu compania-mamă chineză ByteDance. Dacă nu se va întâmpla asta, rețeaua de socializare va fi eliminată pe teritoriul american.
Mai exact, TikTok va dispărea din magazinele de aplicații pentru smartphone-uri, precum Apple și Google. În plus, compania Oracle, care este furnizorul de servicii cloud al TikTok, nu va mai putea găzdui datele utilizatorilor în SUA, mai scrie sursa citată.
De altfel, cei de la TikTok au luat deja decizia finală. Astfel, dacă nu vor avea câștig de cauză la Curtea Supremă, chinezii au în plan să dezactiveze aplicația pentru utilizatorii din SUA.
Dacă ByteDance închide definitiv TikTok în SUA, utilizatorii nu vor mai putea accesa aplicația, chiar dacă aceasta a fost deja descărcată, notează sursa citată. Încercările de a deschide aplicația vor redirecționa utilizatorii către un site web care oferă informații despre interdicție.
Șansele TikTok la Curtea Supremă sunt minime
Reprezentanții TikTok au depus o cerere de ordonanță de urgență la Curtea Supremă pentru a amâna punerea în aplicare a legii. Au argumentat că o interdicție ar încălca drepturile Primului Amendament și ar avea un impact grav asupra companiei și a celor 170 de milioane de utilizatori americani ai platformei.
Vineri, 10 ianuarie, au fost prezentate argumente în instanță. Se pare însă că judecătorii ar fi mai aproape de a respecta legea promulgată de Joe Biden, acordând prioritate considerentelor de securitate națională.
Președintele ales Donald Trump, care a susținut anterior interzicerea TikTok în timpul administrației sale, și-a schimbat poziția de atunci. El pledează pentru amânarea aplicării interdicției.