Potrivit Institutului Național de Fizica Pământului, seismul a avut loc pe 21 ianuarie 2025 la ora 2:17, ora locală a României, în timpul nopții. Cutremurul s-a produs în Muntenia, Ialomița și a fost un cutremur cu magnitudinea de 3,4, la o adâncime de 3.0 kilometri.
Cutremur în România, marți, 21 ianuarie 2025, cu magnitudine 3,4
Cutremurul s-a produs în apropiere de mai multe orașe importante, printre care cercetătorii reamintesc 8km SE de Slobozia, 85km SE de Buzău, 91km SV de Brăila. De la începutul lunii ianuarie, în țara noastră s-au produs 17 cutremure cu magnitudini între 2,4 și 3,7 grade.
Cel mai relevant cutremur din 2024, pe de altă parte, a fost cel din 16 septembrie. Atunci, un cutremur cu o magnitudine de 5,4 a avut loc în județul Buzău. Cât despre anul 2025, cel mai puternic cutremur a fost consemnat chiar în urmă cu trei zile, în zona seismică Vrancea.
Aici, lângă Buzău, aparatele au înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 3,9. Inițial, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) vorbea despre un cutremur de 3,7, însă intensitatea a fost revizuită la 3,9. Așadar, un cutremur destul de puternic.
”În ziua de 18 Ianuarie 2025, la ora 16:36:03 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.9, la adâncimea de 126.8 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55 km SE de Brasov, 55 km NV de Buzău, 55 km N de Ploiesti, 60 km SE de Sfântu-Gheorghe, 79 km V de Focșani, 83 km NE de Târgoviște”, era precizat în comunicatul cercetătorilor.
Pot fi prezise cutremurele? Specialiștii spun că nu
Ca de obicei, românii sunt extrem de interesați să monitorizeze cutremurele de teama unui mare cutremur care va fi asemănător cu cel din 1977. În acest sens, mai mulți experți încearcă să prezică cu exactitate când va avea loc un astfel de cutremur, ca populația să fie pregătită.
Este și cazul profesorului Gheorghe Mărmureanu. Acesta a transmis de mai multe ori că nu crede că vom avea un mare cutremur mai devreme de 2040. ”Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo.
Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum”, a explicat Mărmureanu în urmă cu mai multe luni. Cu toate acestea, metodele sale sunt contestate de alți specialiști.
Așadar, unii cercetători cred că un cutremur nu poate fi prezis decât atunci când se produce, cu câteva secunde înainte. Calculele profesorului Mărmureanu s-ar baza mai mult pe o statistică a marilor cutremure din țara noastră, care revin o dată la 60-70 de ani.