Condimentul care i-a înnebunit pe străini e nelipsit în România. O mulțime de gospodine în folosesc în diferite rețete. Acesta nu doar că dă o aromă aparte mâncărurilor, dar totodată le poate schimba și culoarea.
Ce este, de fapt, boia
Sigur ai auzit și tu până acum de boia. Condimentul e bine cunoscut în România. Străinii însă l-au descoperit recent și ajung să dea bani grei pentru a se putea bucura de el și pentru a-l adăuga în numeroase rețete. Mai exact, un kilogram de boia de Apadeu ajunge și la 100 de lei.
Deși povestea condimentului datează de secole ce este boia, de fapt? Vorbim despre un condiment care se obține din ardeii uscați din familia Capsicum annum. Practic amestecul conține ardei iuți, dar și dulci.
Iar aromele pot fi diferite, la fel ca și nuanțele. Există de asemenea boia dulce aromată, dar și boia iute. Totodată, în magazine condimentul se găsește și cu un gust mai intens, inclusiv afumat.
În general boia se folosește în numeroase preparate. Sunt persoane care consideră condimentul ca fiind național din Ungaria, având în vedere că se adaugă în gulaș, dar și în alte preparate tradiționale.
Tipuri de boia
Condimentul din România care i-a înnebunit pe străin poate fi găsit sub mai multe forme. După cum spuneam anterior, în funcție de preparatul pe care îl facem putem opta pentru boia dulce, spre exemplu.
Aceasta are o aromă delicată și caldă. Totodată, se folosește peste legume la cuptor, inclusiv peste cartofi. Unele gospodine o adaugă și în sarmale, chiftele și chiar și cârnați pentru o aromă mai plăcută.
Boia paprika ungurească poate fi de mai multe feluri. Aceasta pote fi dulce, iute, foarte iută și chiar și afumată. Ea este în general utilizată în preparatele unde se dorește un gust mai profund. Aici putem avea frigărui de porc, ori fasole cu cârnați.
Boia cu origine spaniolă poate fi de asemenea o alegere bună. Deseori este utilizată peste humus, dar și peste faimosul cârnat chorizo. De asemenea, unii bucătari folosesc acest condiment și pe friptura de vită ori în diferite sosuri.
La ce se folosește boiaua
Condimentul din România care a devenit celebru peste hotare poate fi folosit în numeroase rețete. Evident, depinde de gustul pe care ți-l dorești, dar și ce culoare vrei să aibă preparatul final.
În general, bucătarii folosesc boia în ciorbe, tocănițe, fripturi, dar și în diferite sosuri. Pe de altă parte, e important și momentul în care adaugi boia, indiferent de rețetă. Aceasta trebuie să fie una de calitate.
Bucătarul arădean Adrian Pop dezvăluia la un moment dat că alege să cumpere boiaua din piețe. Aceasta nu trebuie însă să fie gătită prea mult pentru că în caz contrar, gustul devine ceva mai amărui.
„Dacă prăjim boiaua direct în ulei este indicat ca timpul să nu depăşească câteva secunde. Preparată prea mult timp, în acest fel, boiaua va da un gust amar mâncării.
Putem totuşi adăuga boia care să se prepare termic mai mult timp, dar la foc mic sau mediu, atunci când ea fierbe în mediu lichid. Mă refer aici la ciorbe sau tocăniţe, cazuri în care boiaua fierbe, nu se prăjeşte. În acest fel situaţii, boiaua nu se amăreşte”, a spus bucătarul arădean Adrian Pop, conform Adevărul.
Cum se păstrează boiaua
La fel ca și la alte condimente, dacă vrei să păstrezi boiaua proaspătă, trebuie să ții cont de anumite detalii. Odată desigilată, aceasta nu va rămâne la fel de proaspătă pentru prea mult timp.
Astfel, este bine ca după ce ai desfăcut sigiliul să o muți într-un recipient ermetic. În acest mod boiaua nu va fi expusă la umiditate. Cea mai bună alegere ar fi chiar borcanele de sticlă.
E important și spațiul în care ții recipientele. Este de preferat să păstrezi boiaua într-un loc uscat și răcoros, departe de lumina soarelui. Totodată, ține departe boiaua de alte condimente care au miros puternic, pentru că îi alterează aroma.
În general fiecare condiment în parte trebuie depozitat în recipiente separate. Iar dacă boiaua nu este încă măcinată, nu te grăbi să faci acest lucru. E de preferat să păstrezi ardeii întregi până când vrei să îi folosești la acel moment să utilizezi o râșniță pentru mărunțirea lor.