Papa Francisc crede că nu va supraviețui problemelor de sănătate cu care se confruntă. Suveranul Pontif își pregătește succesiunea
Papa Francisc este din ce în ce mai îngrijorat de starea sa de sănătate, mai ales după ce a fost spitalizat cu o formă severă de bronșită.
Suveranul Pontif își dorește să finalizeze ultimele inițiative importante, întrucât succesiunea sa va declanșa o luptă acerbă pentru viitorul Bisericii Catolice.
Papa a fost internat la începutul lunii într-un salon special al Spitalului Gemelli din Roma, suferind de o infecție respiratorie. De atunci, a fost nevoit să-și anuleze mai multe apariții publice, lucru care a ridicat semne de întrebare privind gravitatea stării sale.
Acesta este cel mai recent episod al unui șir de probleme medicale pentru Suveranul Pontif, care la vârsta de 88 de ani se confruntă cu o fragilitate tot mai accentuată. În tinerețe, papa și-a pierdut o parte dintr-un plămân, iar în ultimii ani starea sa de sănătate s-a deteriorat vizibil.
Biroul de presă al Vaticanului a oferit actualizări constante, iar luni a confirmat că bronșita de care suferă Suveranul Pontif s-a transformat într-o „infecție polimicrobiană” cu un „tablou clinic complex”.
Potrivit unor surse apropiate Vaticanului, Papa Francisc s-a confruntat cu dureri intense și le-a mărturisit apropiaților săi că simte că „de această dată nu va reuși să își revină”.
Duminică, medicii de la Spitalul Gemelli au decis să-i interzică participarea la rugăciunea Angelus de dimineață, lucru pe care Suveranul Pontif rareori l-a ratat, chiar și în perioadele în care a fost spitalizat. În prezent, el urmează în totalitate „indicațiile medicilor”, au declarat sursele citate.
Inițial, Papa Francisc a refuzat spitalizarea, dar medicii l-au avertizat că, dacă rămâne la reședința sa din Vatican, riscă să-și piardă viața.
„Scanarea toracică la care a fost supus Sfântul Părinte în această după-amiază (…) a arătat apariţia unei pneumonii bilaterale, care a necesitat un tratament suplimentar cu medicamente. Cu toate acestea, Papa Francisc are o stare de spirit bună”, a precizat Vaticanul într-un comunicat emis marţi seara. „Infecţia polimicrobiană, care a apărut într-un context de bronşiectazie şi bronşită astmatică şi care a necesitat utilizarea terapiei antibiotice cu cortizon, face ca tratamentul terapeutic să fie mai complex”, se arată în comunicat. „Testele de laborator, radiografiile toracice şi starea clinică a Sfântului Părinte continuă să prezinte un tablou complex”, adaugă aceeaşi sursă. Papa este internat de vineri la spitalul Gemelli din Roma, iniţial pentru bronşită, iar angajamentele sale au fost anulate în acest weekend. „În această dimineaţă a primit Euharistia, iar în cursul zilei a alternat între odihnă, rugăciune şi lectură”, adăugă comunicatul. „El vă mulţumeşte pentru apropierea pe care i-o arătaţi în aceste momente şi vă cere, cu inima recunoscătoare, să continuaţi să vă rugaţi pentru el”, menţionează Vaticanul.
Papa Francisc își pregătește succesiunea
Pe măsură ce sănătatea sa s-a deteriorat în ultima lună, Papa a accelerat numirea unor figuri-cheie în posturi strategice, pentru a-și asigura continuitatea reformelor sale.
Pontificatul său, marcat de inițiative progresiste și diviziuni ideologice puternice, a avut ca scop transformarea Bisericii Catolice într-o instituție mai incluzivă.
Suveranul Pontif a oferit roluri importante femeilor și persoanelor LGBT+, ceea ce a stârnit reacții puternice în rândul conservatorilor, în timp ce liberalii consideră că reformele sunt insuficiente.
De asemenea, Papa a încercat să combată abuzurile sexuale din rândul clericilor, însă rezultatele acestor eforturi sunt controversate.
Succesiunea papală va fi un proces politic
Pe 6 februarie, cu puțin timp înainte de spitalizare, Papa Francisc a prelungit mandatul cardinalului italian Giovanni Battista Re ca decan al Colegiului Cardinalilor.
Această decizie, menită să influențeze organizarea viitorului conclav – reuniunea secretă care alege un nou Papă – a fost luată pentru a asigura desfășurarea procesului conform viziunii sale.
Numirea lui Re a fost surprinzătoare, mai ales că decanul, în vârstă de 90 de ani, nu va putea participa la conclav, deoarece a depășit vârsta de 80 de ani. Cu toate acestea, el va avea un rol esențial în negocierile din culise înainte de alegerea unui nou Suveran Pontif.
Alegerea lui Re în detrimentul unui candidat mai tânăr sugerează că Papa Francisc a dorit să lase un aliat de încredere în această poziție, pentru a apăra moștenirea lăsată de pontificatul său.
Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, rămâne spitalizat pentru a cincea zi, din cauza unei infecții polimicrobiene a căilor respiratorii, care complică semnificativ tabloul său clinic. Vaticanul a anunțat marți că toate angajamentele sale din acest weekend au fost anulate, inclusiv Audiența Jubiliară de sâmbătă, 22 februarie, precum și slujba de duminică, ceea ce a amplificat îngrijorările privind starea de sănătate a Suveranului Pontif.
Inițial, Vaticanul a estimat că Papa ar putea rămâne în spital până miercuri, dar informațiile recente sugerează că spitalizarea sa ar putea fi prelungită. Cu toate acestea, oficialii Sfântului Scaun au transmis că starea sa este stabilă, nu are febră și a continuat să lucreze de la spital.
Aceasta este a patra spitalizare a Papei Francisc în ultimii patru ani, după mai multe probleme medicale anterioare, inclusiv dureri de genunchi, probleme la șold, infecții respiratorii și intervenții chirurgicale. Deși Suveranul Pontif și-a menținut un ritm alert de activitate, inclusiv în ultimele luni, medicii săi i-au recomandat de mai multe ori să își reducă programul.
Potrivit unor surse apropiate Vaticanului, Papa ar fi recunoscut în fața apropiaților săi că se teme că nu va reuși să învingă această boală. Mai mult, inițial, el a refuzat să meargă la spital, dar medicii i-au spus că, dacă rămâne la Vatican, riscă să moară.