În 2025, ANAF impozitează banii primiți de la rude, care nu pot fi justificați. Pentru a evita impozitarea de 70%, avocații au o serie de recomandări și sfaturi. În acest fel, ANAF nu îi va considera sume nejustificate.
ANAF impozitează banii de la rude dacă nu îi poți justifica
Românii care își ajută rudele cu bani trebuie să fie mult mai atenți anul acesta. În 2025, orice sumă de bani primită de la părinți, bunici sau de la orice altă rudă, care nu poate fi justificată, se impozitează de către ANAF cu 70%. Aceasta este o veste dură pentru români, mai ales în contextul în care ajutorul financiar din partea familiei este des întâlnit.
Pentru adevarul.ro, avocații ”Buju Stanciu și Asociații” au explicat de ce s-a impus această măsură acum și cum poate fi evitată impozitarea banilor primiți de la rude. Potrivit specialiștilor, scopul primordial a fost acela de a crește gradul de colectare bugetară și de a preveni evaziunea fiscală.
”Legislația încearcă să sancționeze veniturile nefiscalizate, inclusiv situațiile în care se invocă superficial pentru a masca, de fapt, surse ilicite de bani. Totuși, măsura este atât de dură, încât și oameni de bună-credință ajung să fie verificați și, uneori, penalizați.”, au explicat specialiștii pentru sursa menționată.
Situații concrete în care ANAF poate impozita sumele de bani primite de la rude
Poate că unul dintre cele mai clasice exemple este cel al copiilor ajutați de părinți să își cumpere o locuință. În cazul în care nu există dovezi clare, precum conversații sau extrase de cont, beneficiarul banilor riscă să plătească 70% din suma primită.
Un alt exemplu este cel al bătrânilor care sunt ajutați de către copiii plecați în străinătate. Au existat cazuri în care ANAF a sesizat că lipsesc documente care să justifice transferul a 20.000 de euro către o mamă pensionară. Banii erau destinați pentru reparația casei. În lipsa documentelor justificative, femeia a primit decizie de impunere suplimentară.
De asemenea, inclusiv în cazul în care părinții sau bunicii vor să ajute copilul să își plătească chiria, poate interveni ANAF. Dacă banii sunt transferați cash, fără a preciza scopul lor, beneficiarul va trebui să dea explicații.
Cum poate fi evitată impozitarea ANAF de 70%
Potrivit avocaților de la ”Buju Stanciu și Asociații”, există câteva pași simpli de parcurs pentru a evita impozitarea ANAF. În primul rând, este cel mai bine să documentați toate tranzacțiile. În cazul transferurilor bancare, este recomandat să precizați scopul lor. Dacă vorbim de sume mari de bani, cel mai bine este să se redacteze un contract de donație la notar.
În cazul transferurilor de bani constante între membri familiei, orice dovadă este binevenită. Puteți păstra conversații de pe WhatsApp, e-mailuri sau mesaje care să arate scopul tranzacției.