Întrebat de reporteri cum ar comenta turbulențele de pe piețele globale de capital, Donald Trump a răspuns duminică seară că “uneori trebuie să iei medicamente”. “Nu vreau să cadă nimic, dar uneori trebuie să iei medicamente pentru a repara ceva”, a transmis Trump de la bordul Air Force One, referindu-se la consecințele economice ale majorării tarifelor.
Petrolul, cel mai scăzut preţ din ultimii patru ani
Între timp, prețul bitcoin a scăzut cu 6,93 la sută, la 77.641 dolari, după ce s-a tranzacționat peste 80.000 dolari în cea mai mare parte a anului, cu excepția unor scurte scăderi sub acest nivel, din cauza volatilității de săptămâna trecută. Acest preț este cu peste 35% mai mic decât cel mai mare record al bitcoin, atins în luna ianuarie.
În plus, prețurile petrolului a coborât și mai mult luni dimineață, după ce săptămâna trecută scăzuse cu peste 10%. Astfel, prețul barilului pe piața londoneză coborâse luni dimineață cu 2,49%, la 63,95 dolari, în timp ce pe piața americană, prețul barilului a scăzut cu 2,56%, la 60,40 dolari. Acestea sunt cele mai mici niveluri de preț din aprilie 2021. Turbulenţele de pe piețele financiare și de mărfuri au provocat și o scădere a prețului aurului uncia coborând luni dimineaţă cu 0,3% la 3.027 dolari, cel mai mic preț al unciei din ultimele trei săptămâni.
În Germania, acțiunile producătorului de arme Rheinmetall au scăzut cu aproape 24%, în timp ce în Marea Britanie, acțiunile Rolls-Royce au scăzut cu 12%. Acțiunile din domeniul apărării au crescut la începutul acestui an, în urma așteptărilor privind cheltuielile mai mari ale guvernelor europene, dar acum suferă o grea lovitură. În ceea ce privește băncile, Barclays a scăzut cu 8%, NatWest cu 7%, în timp ce Commerzbank și Deutsche Bank au scăzut cu aproximativ 10%.
Cea mai proastă zi pentru bursa din Hong Kong din ultimii 28 de ani
În timp ce tranzacționarea pe piețele bursiere europene a fost afectată luni dimineață de haos, indicele ASX 200 al Australiei s-a închis la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2023, adâncind pierderile care au început săptămâna trecută, după majorarea tarifelor anunţată de Trump. Mărfurile australiene vor fi taxate de SUA cu 10%, tarif mai mic decât cele impuse UE și China, dar piața de la Antipozi a reacționat destul de puternic.
Tranzacționarea la bursa din Hong Kong s-a încheiat deja, iar indicele Hang Seng a scăzut cu 13,22% după ce a pierdut continuu din valoare în cursul zilei, de la deschiderea pieței. Potrivit AFP, aceasta este cea mai mare scădere zilnică de la criza financiară asiatică din 1997.
Viitorul cancelar german avertizează că situaţia s-ar putea agrava
Într-o analiză a situaţiei pieţei, se arată că un război comercial între Statele Unite și China nu mai este doar o amenințare, ci a devenit o realitate care deja zguduie piețele globale și deschide riscul unei noi recesiuni. Anunțul Chinei de răspuns la tarifele americane a venit vineri după-amiază, chiar înainte de închiderea piețelor asiatice, astfel că adevărata amploare a impactului a devenit vizibilă abia luni dimineață. Scăderile din Asia arată că investitorii și-au dat seama că războiul comercial a intrat într-o fază serioasă, fără o soluționare rapidă, mai arată analiștii.
Viitorul cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, a transmis un avertisment cu privire la evoluția negativă a piețelor bursiere și de obligațiuni la nivel mondial. “Piețele se află într-o stare dramatică, care amenință cu o destabilizare și mai profundă”, a declarat Merz într-un interviu acordat agenției Reuters. Acesta a subliniat că este “mai important ca niciodată ca Germania să își recâștige competitivitatea internațională”, punctând că această temă ar trebui să se afle în centrul negocierilor de coaliție dintre conservatori și social-democrați. Merz susține reforme orientate spre reducerea fiscalității, diminuarea birocrației și scăderea costurilor la energie, în vederea relansării economice a Germaniei.