Tinerii de peste 18 ani vor primi scrisori de recrutare acasă! Este vorba despre lansarea unui program de recrutare în serviciul militar voluntar în Belgia.
Tinerii vor primi scrisori de informare la domiciliu începând cu acest an, într-un demers care să combată lipsa de personal instruit în forțele armate. Iată cine este obligat să facă stagiul militar din 2026.
Tinerii de peste 18 ani vor primi scrisori de recrutare acasă!
Tinerii de 18 ani din Belgia vor primi acasă scrisori oficiale de recrutare prin care vor fi încurajați să participe la serviciul militar voluntar. Cei care aleg să se alăture armatei vor face parte dintr-un program de un an, remunerat cu aproximativ 2.000 de euro pe lună, similar salariului unui soldat debutant. Ministrul belgian al Apărării, Theo Francken, și-a exprimat intenția de a extinde forțele de rezervă de la aproximativ 6.600 la 20.000 de membri.
Începând cu anul 2026, planul propus de Ministrul Apărării din Belgia va permite adăugarea a 500 de noi rezerviști anual, prin programul de serviciu militar voluntar. Important de precizat este faptul că după finalizarea unui an de serviciu militar voluntar, tinerii care nu optează pentru o carieră militară vor fi obligați să rămână în rezerva armatei timp de 10 ani.
Și Olanda a lansat un program similar de recrutare la sfârșitul lunii martie 2025. Tinerii cu vârsta între 18 și 27 de ani pot participa la un „an de serviciu”, în care pot testa dacă au aptitudini pentru o carieră militară.
Serviciul militar ar putea deveni obligatoriu pentru femei
O altă țară care vrea să schimbe regulile privind serviciul militar este Danemarca. Danemarca va introduce armata obligatorie și pentru femei începând cu anul 2026, când vor fi recrutați anual câte 5.000 de tineri, atât bărbați, cât și femei.
Danemarca va implementa serviciul militar obligatoriu din vara anului 2026, cu un an mai devreme decât era prevăzut inițial.
În 2024, aproximativ 4.700 de persoane au efectuat serviciul militar, iar femeile au participat doar pe bază de voluntariat, pentru o perioadă de patru luni. Deocamdată, planurile nu au fost transformate în legi, dar negocierile au început pentru introducerea armatei obligatorii pentru femei.
Altfel stau lucrurile când vine vorba de stagiul militar în România. Mulți români nu sunt de acord ca serviciul militar să fie introdus și să devină obligatoriu. Totodată, românii au în vedere varianta de a fugi din țară în caz de război. Armata Română este alcătuită din 71.500 de soldați activi și 55.000 de rezerviști. Potrivit unor statistici din 2021, peste 9 milioane de cetățeni români, cu vârste cuprinse între 18 și 50 ani, ar putea fi apți pentru armată.
Serviciul militar obligatoriu a fost abolit din anul 2007. Un sondaj recent a arătat că numai 36,3% dintre cei intervievați au răspuns că ar participa, cum pot, la apărarea țării în caz de atac. 33,2% au spus că vor aștepta să vadă cum decurge situația. 29,1% au spus că ar pleca din țară și s-ar ascunde într-un loc mai sigur.
Cert este că mai multe state introduc serviciul militar pentru tineri. Belgia va lansa un program de recrutare voluntar, iar autoritățile vor trimite acasă tinerilor cu vârsta de peste 18 ani scrisori de informare și de recrutare în armată.