Pe măsură ce războiul comercial dintre China și SUA a intrat într-o nouă fază, Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing a susținut joi o conferință de presă, care a fost dominată de tema tarifelor și relațiilor cu Washingtonul.
“Războaiele comerciale nu au câştigători”
Întrebat despre tarife, purtătorul de cuvânt al ministerului, Lin Jian, a acuzat SUA că “folosesc comerțul ca armă pentru presiune maximă și încearcă să atingă obiective egoiste”.
“Această mișcare nu este doar împotriva Chinei. Este un atac asupra întregii lumi”, a mai spus Lin. În ceea ce privește răspunsul Chinei, un tarif de 84% pentru mărfurile americane, acesta a afirmat că este “o contramăsură necesară împotriva abuzului SUA”, cu scopul de a proteja suveranitatea Chinei, justiția internațională și interesele comunității mondiale.
“Războaiele comerciale nu au câștigători. China nu îi dorește, dar nu se teme de ei. Dacă SUA se hotărăște să lupte, China va merge până la capăt”, a avertizat Lin.
Întrebat cum va răspunde China afirmațiilor lui Trump că așteaptă o invitație de la Beijing pentru a începe negocierile, Lin a răspuns direct: “Presiunea, amenințările și șantajul nu sunt modalitatea de a rezolva problemele cu China. Dacă SUA vor să vorbească, trebuie să dea dovadă de o atitudine de egalitate, respect și beneficiu reciproc”. El a reiterat că China nu a inițiat un război comercial, dar dacă va fi forțată “va lupta până la capăt”.
Fondatorul Bridgewater îndeamnă la negocieri cu China
Cu privire la efectul tarifelor americane asupra restului lumii, Lin a spus că SUA “strâng alte țări de gât”, pentru a le obliga să facă concesii. El a apreciat-o ca pe o formă de constrângere care vizează dominarea ordinii comerciale internaționale. În același context, ministrul chinez a atins și relațiile cu Uniunea Europeană. El a lăudat declarația guvernului spaniol că va aprofunda relațiile comerciale cu China, în ciuda avertismentelor americane.
Din SUA, Ray Dalio, fondatorul Bridgewater, cel mai mare fond speculativ din lume, i-a cerut Casei Albe să inițieze negocieri reciproc avantajoase cu China. Într-o postare pe rețeaua de socializare X, Dalio a remarcat că acum este “un moment excelent pentru ca toate părțile implicate să-și reevalueze abordările”, recunoscând totodată că America are dificultăți comerciale reale.
În opinia sa, următorul pas al administrației Trump ar trebui să fie reducerea deficitului bugetar al SUA la 3% din PIB. La începutul acestui an, deficitul bugetar al SUA a depăşit un trilion de dolari.