Preşedintele interimar Ilie Bolojan afirmă că magistraţii nu ar trebui să mai iasă la pensie la 47 sau 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale.
“Eu, fără niciun fel de tentă populistă, am spus-o încă de anul trecut: nu ne mai putem pensiona magistraţii la 47, la 50 de ani, când sunt la maturitatea vârstei profesionale şi după care ar putea să fie într-adevăr valorificată această experienţă în serviciul public.
Nu e doar o problemă de faptul că nivelul unei pensii nu este justificat cu anii de muncă, e o problemă de calitate şi de încredere în sistemul de justiţie, pentru că, cu cât ai sentinţe mai de calitate, mai predictibile, care respectă speţele – în speţe identice, la instanţe diferite să ai aceleaşi sentinţe – asta înseamnă că ai predictibilitate. Şi va scădea mult numărul de procese”, a declarat Ilie Bolojan, la un podcast.
Preşedintele interimar a subliniat că “una este să lucrezi la valoarea pensiei şi alta este să lucrezi la vârsta de pensionare”.
“Sunt aspecte diferite, sunt aspecte pur şi simplu de normalitate”, a completat Bolojan.
Marți a fost înregistrat în Parlament un nou proiect legislativ referitor la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției aflate la guvernare.
Potrivit propunerii, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, magistrații asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică vor putea ieși la pensie și beneficia de pensie de serviciu dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani exclusiv în aceste funcții, și dacă au împlinit vârsta minimă de 48 de ani. Proiectul prevede și o creștere treptată a vârstei de pensionare până la 65 de ani, care ar urma să fie atinsă în anul 2045.
Conform celor transmise de Marcel Ciolacu, modificarea cadrului legislativ al pensiilor speciale este imperios necesară, întrucât România riscă să piardă 230 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ca urmare a nerealizării reformei acestor indemnizații.
“România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR ! De aceea, astăzi am depus la Parlament, împreună cu Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale”, se arată în mesajul transmis de premier.
Șeful Executivului a explicat că modificările propuse vor contribui la eliminarea diferențelor dintre diferitele categorii de pensionari. Astfel, viitorii magistrați se vor pensiona la vârsta de 65 de ani, iar sistemul va include schimbări privind baza de contributivitate.
“Sunt încrezător că președintele Crin Antonescu va promulga această lege”
Liderul PSD și-a exprimat încă o dată încrederea în candidatul coaliției de guvernare la prezidențiale, sperând că legea va fi promulgată de „președintele Crin Antonescu”.