Conform Deutsche Welle, presa de la Belgrad a lăudat noua cooperare militară. ”O bombă care zguduie regiunea”, a scris tabloidul Informer, în timp ce cotidianul apropiat de guvern Kurir a vorbit despre un ”moment istoric”. Între timp, Novosti scria despre ”dovezile unei prietenii de fier”, în timp ce Republika anunță că ”albanezii și croații au intrat în panică din cauza alianței militare dintre Serbia și Ungaria”.
Ungaria și Serbia, alianța militară care pune pe jar Balcanii.
Conform sursei citate, toată presa de stat a lăudat acest acord militar semnat la Belgrad între miniștrii apărării din Ungaria și Serbia, Kristof Szalay-Bobrovniczky, respectiv Bratislav Gasic. Acestei alianțe se va alătura și partea sârbă din Bosnia și Herțegovina, condusă de Milorad Dodik.
Acest val de mutări strategice a fost provocat de alianța statului Kosovo, nerecunoscut de Belgrad, cu Croația și Albania, alți dușmani tradiționali ai sârbilor. ”Deosebit de îngrijiorător că această alianță militară s-a constituit fără consultări prealabile cu autoritățile de la Belgrad”, a criticat ministerul sârb de Externe această nouă alianță dintre croați, kosovari și albanezi.
Tratatul ar avea scop izolarea Serbiei și înființarea în Kosovo de ”structuri paramilitare”, potrivit șefului diplomației din Serbia. DW a analizat atent ce conține de fapt înțelegerea dintre toate aceste state. Astfel, aflăm că tratatul semnat la Tirana pe 18 martie prevede o colaborare în cadrul politicii de securitate a UE.
Pe scurt, va fi consolidată cooperarea între industriile de armament din aceste țări, precum și pregătirea soldaților și cadrelor militare superioare. Desigur, vor avea loc și exerciții militare comune. Premierul croat Andrej Plenkovic a dat asigurări că alianța ”nu are niciun fel de caracter agresiv”.
Șansele unui război în Balcani sunt mici, cred experții în securitate
Cu toate acestea, ministrul croat al apărării, Ivan Anusic, punea paie pe foc cu o replică controversată: ”Au trecut demult vremurile când Croația trebuia să întrebe la Belgrad ce are voie să facă și ce nu, iar asta nu se va mai întâmpla niciodată”. Ziarul din Zagreb, Jutarnji list a scris că președintele sârb Aleksandar Vucic ar fi suferit o ”cădere nervoasă” când a auzi despre această nouă alianță.
Cât despre alianța dintre Serbia și Ungaria, această ar putea să fie doar un foc de paie. O spune chiar politicianul sârb de opoziție Petar Boskovic pentru ziarul critic din Belgrad Danas: ”Este doar un alt truc de marketing al lui Vucic”. De exemplu, expertul militar sârb Aleksandar Radic susține că ”nu există niciun element al unei alianțe militare”.
Desigur, multă lume se uită îngrijorată spre Balcani, în condițiile în care tot mai multe țări din zonă reintroduc armata obligatorie și au pornit o cursă a reînarmării. Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că situația din Balcani nu trebuie considerată critică. ”Există șanse mici să izbucnească un război adevărat”, este de părere și și Vuk Vukasanovic de la Belgrade Centre for Security Policy.