La Parchetul General a fost depusă o plângere penală pe numele fostului premier Victor Ponta, în urma declaraților sale privind autorizarea inundării unor sate româneşti, pentru a salva Belgradul, măsură pentru care a fost răsplătit cu cetăţenia sârbă.
Plângerea penală formulată pe numele lui Victor Ponta a fost depusă de Vlad Gheorghe şi mai mulţi reprezentanţi REPER, acuzațiile fiind de trădare şi omor calificat, potrivit Mediafax.
„Este o plângere penală (…) cu privire la infracţiunea de înaltă trădare. Înaltă trădare, pentru că a fost infracţiune comisă de premierul României în funcţie şi asta atrage calitatea infracţională a respectivului şi trădare pe partea de fond pentru că a lucrat premierul României în beneficiu şi împreună cu putere străină pentru a provoca pagube severe în România, ţara pe care dânsul trebuia să reprezinte şi faţă de care jurase un angajament de fidelitate, un jurământ pe care nu şi l-a respectat, adică exact asta este definiţia infracţiunii de înaltă trădare”, a spus Vlad Gheorghe, vineri, în faţa Parchetului General.
„Au existat victime în urma inundaţilor”
Motivul pentru care în plângere se face referire şi la infracţiunea de omor calificat este acela „că au existat victime în urma inundaţilor din anul respectiv”.
„Dar rămâne în sarcina Parchetului să lămurească dacă declaraţiile lui Ponta erau pentru inundaţiile din primăvară sau pentru inundaţiile din vară, pentru că şi asta este neclar. Dacă privesc inundaţiile din vară, atunci discutăm şi despre omor calificat”, a explicat Vlad Gheorghe.
Amintim că, într-o emisiune online, Victor Ponta a povestit că a primit cetăţenia sârbă după ce, în 2014, în timpul inundaţiilor, în calitate de premier, a dat ordin „peste structurile româneşti să deschidă valea de la Porţile de Fier şi în felul ăsta nu s-a inundat Belgradul”.
„Dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul. (…) I-am chemat la 12 noaptea, era într-o vineri noapte, i-am chemat la guvern pe toți. Dimineața, la 5, au fost jandarmi, ISU, toată lumea la satele românești de pe clisură… Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci”, a mai spus Ponta.
Joi seară, Ponta a revenit asupra declaraţiilor şi a precizat că au fost inundate două hectare de pământ şi că, în situații similare, ar face la fel când va fi preşedinte:
Candidatul independent la prezidențiale a mai susținut că în timpul inundaţiilor cumplite din Banat, din 2005, în vremea guvernului Tăricianu, „sârbii au făcut acelaşi lucru pentru noi”:
„Au deschis nişte ecluze, au spart nişte diguri şi au salvat localităţi din Banatul românesc”.
„Le-am cerut colegilor sârbi să mai deschidă ecluzele, dar nu au vrut”
A fost contrazis însă de fostul ministru de Interne din acea vreme, Vasile Blaga, care a precizat, la Antena 3 CNN, că atunci când inundaţiile au afectat România, Serbia a refuzat să ne ajute.
„S-au rupt digurile şi pe Bega, dar mai ales pe Timiş, au fost inundate peste 100 de localităţi, vreo 3.000 de persoane au fost strămutate. Bine că nu am avut niciun mort. (…) Eram în legătură permanentă cu colegii sârbi (…), Le-am cerut colegilor sârbi să mai deschidă ecluzele pentru a prelua pe teritoriul lor şi să scadă presiunea de pe noi, dar nu au vrut”.