• Acasa
  • Actualitate
  • Bancuri
  • Divertisment
  • Sanatate
  • Politica
  • Sport
  • Horoscop
  • Privacy Policy
  • Terms & Conditions
  • Contact US

Impact devastator în Bihor. Un bărbat și o femeie au murit pe loc, iar un copil a fost rănit, după ce un autocar a izbit o mașină

24 iunie 2025

Om de afaceri din Timiș, găsit mort într-o pădure. Descoperirea macabră a fost făcută chiar de iubita lui

24 iunie 2025

24 Iunie – Ziua Iei: Sărbătoarea care ne coase sufletul în pânză de poveste

24 iunie 2025

Nicușor Dan participă marți și miercuri la summitul NATO de la Haga. Vine și Trump, sunt așteptate DECIZII ESENȚIALE pentru securitatea mondială

24 iunie 2025
Facebook Instagram
MGnews
marți, 24 iunie
Facebook Instagram
MGnews
Facebook Twitter Instagram
Prima pagină » Podul peste Dunăre de la Brăila se scufundă. Cea mai lungă construcție suspendată din România are deja probleme: ”Fenomene de tasare”
Fără categorie

Podul peste Dunăre de la Brăila se scufundă. Cea mai lungă construcție suspendată din România are deja probleme: ”Fenomene de tasare”

Petrut AlexBy Petrut Alex14 mai 2025Niciun comentariu7 Mins Read
Facebook WhatsApp Telegram LinkedIn Twitter Email Pinterest Tumblr VKontakte
Share
Facebook WhatsApp
După problemele cu asfaltul podului dintre județele Brăila și Tulcea, care leagă rutier regiunile Moldovei și estul Munteniei de Dobrogea, unul dintre blocurile de ancoraj se scufundă în urma fenomenului de tasare a terenului.

Conform informațiilor obținute , tasarea este cauzată și de infiltrațiile la care blocul de ancoraj este supus din 2023 și care nu au fost încă rezolvate. O altă cauză a scufundării podului este că terenul de fundare nu a fost realizat conform caietului de sarcini și nu s-a asigurat corespunzător captarea apele supra și subterane, așa cum reiese dintr-o analiză tehnică. Cu toate acestea, reprezentanții CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) și ai constructorului italian WeBuild ne-au asigurat că situația este sub control și că structura generală a podului nu este în pericol.

Podul peste Dunăre de la Brăila, supranumit și Golden Gate-ul românesc, se scufundă

Mai întâi a fost asfaltul, care a fost înlocuit de cinci ori în aproape doi ani, apoi infiltrațiile la un bloc de ancoraj din sol, iar acum podul se scufundă ușor peste normele obișnuite. Se scufundă, de fapt, blocul de ancoraj de pe malul brăilean, cel care suferă și infiltrațiile cu apă.

Informația a fost obținută pe surse de la reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) din teritoriu și apoi confirmată, într-un răspuns scris, de conducerea companiei aflate în subordinea Ministerului Transporturilor.

Reamintim că podul peste Dunăre de la Brăila, așa cum este cunoscută lucrarea de infrastructură inaugurată în iulie 2023, este un pod de tip suspendat.

Podul este susținut prin cabluri, cabluri care, la rândul lor, sunt prinse, alături de o mare parte din greutatea podului, de două turnuri de 31 de metri înălțime înfipte în blocurile de ancoraj amplasate pe cele două maluri ale Dunării, fiind cel mai lung din România.

Confirmarea tasărilor de către CNAIR

Fenomenul de tasare, de scufundare a solului sub greutatea turnurilor și blocurilor de ancoraj de pe cele două maluri, a început în 2024, așa cum s-a aflat de la specialiștii care monitorizează lucrarea.

„În mod normal, tasările excesive trebuiau să se termine odată cu deschiderea podului în perioada de probă. Acest lucru s-a întâmplat în momentul când podul a fost deschis. Apoi, prin 2024, tasările excesive au continuat. Nu este nimic alarmant, doar că structura podului este supusă unor presiuni mai mari decât cele normale”, ne-a explicat, sub anonimat, un reprezentant al CNAIR care se ocupă de monitorizarea lucrării de infrastructură.

Conducerea CNAIR ne-a declarat oficial că, în urma rapoartelor recente de la fața locului, se confirmă că unul dintre turnurile de ancoraj ale podului peste Dunăre înregistrează o scufundare ușoară din cauza infiltrațiilor apărute la nivelul structurii.

„În anii 2024 și 2025 s-au înregistrat fenomene de tasare întrucât acestea nu au fost complet consumate. De asemenea, antreprenorul a intervenit pentru remedierea acestora, în conformitate cu prevederile cuprinse în cadrul proiectului tehnic de execuție aprobat”, ni s-a precizat de la Biroul de Presă al CNAIR.

Cauzele tasărilor excesive ale terenului de sub turnul podului de la Brăila

Prin tasări excesive, reprezentanții companiei de infrastructură ne-au precizat că este vorba de scufundarea pământului de sub turnul de ancoraj cu mai mult de un cm pe an. În ultimul an s-a depășit această barieră.

Concluziile documentului constată că infiltrațiile sunt o cauză a tasării. A doua cauza este dată de faptul că terenul de sub blocul de ancoraj nu a fost realizat conform caietului de sarcini. În plus, nu s-a realizat niciun un sistem adecvat de captare a apelor.

„Având în vedere că terenul de fundare este necorespunzător, aceasta reprezintă o cauză a gradului de acceptare a terenului de fundare, care nu a fost adus la conformitate cu cerințele din caietul de sarcini”, se precizează în documentul consultat.

„Apariția infiltraților în terasament poate duce la o tasare accentuată, iar neasigurarea captării subterane sau supraterane poate afecta normalitatea pasarelelor. Pasarele normale sunt cele care se produc datorită variației valorilor din trafic sau greutăților proprii”, se mai precizează în raport.

 

Infiltrațiile ar fi de vină pentru tasărilor excesive

O parte din vinovăția tasării terenului de sub pod este și infiltrarea apei din structura de ancoraj a podului, apă care ajunge în sol.

Infiltrațiile la blocul de ancoraj de pe partea din Brăila a podului au început să fie observate, după deschiderea podului, în toamna lui 2023. Nici până acum nu au fost oprite infiltrațiile.

„În perioada mai sus menționată, au fost înregistrate infiltrații izolate, de intensitate redusă și caracter punctual. Similar intervențiilor efectuate în cazul tasărilor, antreprenorul va acționa pentru remedierea acestor infiltrații în conformitate cu prevederile proiectului tehnic de execuție aprobat, respectând normele și standardele în vigoare”, ne-au explicat reprezentanții CNAIR într-un răspuns primit.

Lucrările de eliminare a infiltrațiilor ar putea pune în pericol integritatea structurală a podului, explică unul dintre cei doi directori ai CNAIR care au confirmat informația.

„Ca să rezolvi aceste infiltrații, e nevoie să sapi paralel cu blocurile de ancoraj, iar asta poate slăbi sistemul de prindere al pilonilor podului, iar asta ar duce la o situație extrem de periculoasă. S-a făcut o expertiză tehnică și s-a stabilit ce este de făcut, dar acum constructorul trebuie să vadă cum face această operațiune ca să nu pună în pericol structura de rezistență a podului”, declara, în 2023, pentru Europa Liberă unul dintre directorii din CNAIR.

Atunci conducerea CNAIR preciza că „responsabilitatea închiderii acestora (n.r. – a infiltrațiilor) este doar a antreprenorului”. Este vorba de asocierea dintre firmele Webuild Spa din Italia (fosta Astaldi) și compania japoneză IHI, cea care a realizat proiectul.

Nu prea sunt soluții la infiltrațiile care duc la tasare

Infiltrațiile și tasarea blocurilor de ancoraj sunt probleme dificile de rezolvat. Dacă situația de acum continuă încă un deceniu, este posibil ca podul să aibă nevoie de reparații capitale la unul dintre blocurile de ancoraj, pentru că tasările ar suprasolicita structura de rezistență a podului suspendat.

Reprezentanții companiei italiene Webuild Spa ne-au precizat că situația este sub control, iar tasările sunt normale ținând cont și de tipul solului din zonă.

Pentru evitarea apariției unor probleme structurale la blocurile de ancoraj, antreprenorul Webuild a început lucrările de etanșare a rosturilor, ne-au mai transmis reprezentanții companiei.

Specialiștii CNAIR ne explică faptul că singura soluție viabilă în această situație este construirea de jur-împrejurul actualei camere de ancorare a unei noi incinte, o cămășuire, cum se numește în limbajul de specialitate.

Aceasta trebuie să fie realizată cât se poate de etanș, iar în spațiul dintre cele două camere să fie montate pompe, care să scoată apa atunci când este cazul.

Istoria Golden Gate-ului românesc

Bugetul investiției a fost de aproape 500 de milioane de euro. Șantierul podului a fost deschis în luna decembrie 2018. Podul a fost dat în folosință abia aproape cinci ani mai târziu, în vara lui 2023, cu doi ani întârziere.

Serviciile de supervizare vor continua pe parcursul unei perioade de garanție de zece ani, care începe după recepția lucrărilor, conform datelor CNAIR, companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

Asfaltul este înlocuit a cincea oară în primăvara anului 2025

Conducerea CNAIR ne-a confirmat că și asfaltul podului peste Dunăre este înlocuit, operațiune care ar trebui finalizată până în luna iunie.

De altfel, CNAIR refuză să preia podul de la constructorul italian până când nu se va găsi o soluție tehnică pentru a evita înlocuirea asfaltului de două ori pe an.

„Documentația în baza căreia antreprenorul a procedat la reasfaltarea căii pe pod necesită completări și modificări punctuale. Ulterior realizării acestor completări, documentația va fi supusă aprobării CNAIR”, ne-au răspuns reprezentanții CNAIR la o solicitare.

Înlocuirea asfaltului din această primăvară reprezintă a cincea operațiune de acest tip de la inaugurarea podului, în vara anului 2023. Primele patru au fost:

• August 2023 – Asfaltul s-a „vălurit”, la o lună de la inaugurare. Cauzele invocate au fost căldura și traficul greu. A fost prima operațiune de schimbare a asfaltului.

• Octombrie 2023 – Asfaltul s-a crăpat și a fost înlocuit.

• Aprilie 2024 – O nouă asfaltare a avut loc în aprilie 2024, ca urmare a apariției unor denivelări semnificative pe carosabil, cu adâncimi de până la 10 cm, în special pe rampa de acces de pe malul Brăilei. Aceste defecțiuni au fost atribuite traficului greu și condițiilor climatice.

• Octombrie 2024 – Asfaltul a fost înlocuit din nou, după ce s-a „vălurit” și a suferit deteriorări în urma traficului intens din perioada verii.

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email Reddit VKontakte Telegram WhatsApp
Petrut Alex

Alex Petrut este  in prezent este redactor al publicației Mgnews.ro.de 2 ani. Mihai are 31 de ani și e absolvent a Facultății de Stiinte Aplicate. Îi plac foarte mult filmele si cărțile sci-fi/horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membru fondator a „Teatrului Gimly".

Related Posts

Prognoza meteo pentru perioada 24 iunie – 6 iulie 2025: Meteorologii ANM anunță când scăpăm de caniculă

24 iunie 2025

Vouchere pentru alimente 2025: Când se vor alimenta cardurile beneficiarilor cu cei 125 de lei

24 iunie 2025

Cu ce avion a zburat Nicușor Dan la întâlnirea cu Donald Trump. Președintele vrea să-l pună în umbră pe Klaus Iohannis. Foto

24 iunie 2025

Câți bani câștigă cei cinci vicepremieri ai României. Număr record de demnitari la vârf, în plină perioadă de recesiune

24 iunie 2025
Add A Comment

Comments are closed.

Articole recente

Impact devastator în Bihor. Un bărbat și o femeie au murit pe loc, iar un copil a fost rănit, după ce un autocar a izbit o mașină

24 iunie 2025

Om de afaceri din Timiș, găsit mort într-o pădure. Descoperirea macabră a fost făcută chiar de iubita lui

24 iunie 2025

24 Iunie – Ziua Iei: Sărbătoarea care ne coase sufletul în pânză de poveste

24 iunie 2025

Prognoza meteo pentru perioada 24 iunie – 6 iulie 2025: Meteorologii ANM anunță când scăpăm de caniculă

24 iunie 2025

Curs valutar BNR pentru 27 septembrie 2023: Ce valoare a atins euro, dolarul, francul elvețian sau lira sterlină

27 septembrie 2023

Dana Roba face pasul cel mare spre vindecare! Fosta iubită a lui Nicolae Guță se pregătește de o nouă operație. ” Dumnezeu să mă ajute”

13 iulie 2023

Mihai Voropchievici – Horoscop financiar 2024. Vestile sunt bune, dar nu pentru toti. Balantele au parte de bani, atentionare pentru Fecioare.

26 ianuarie 2024

Curs valutar BNR joi, 9 februarie 2023. Ce se întâmplă cu lira sterlină și restul valutelor. Ce bancă oferă cel mai bun curs valutar

9 februarie 2023

Horoscop Rune pentru luna Octombrie 2023. Previziuni si sfaturi astrologice pentru BERBEC, TAUR, GEMENI, RAC, LEU, FECIOARA, BALANTA, SCORPION, SAGETATOR, CAPRICORN, VARSATOR si PESTI

21 septembrie 2023

Horoscopul săptămânii 20 februarie – 26 februarie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie

20 februarie 2023

Horoscop rune 19-25 mai 2025. Ce mesaje au astrele pentru tine

19 mai 2025

Meteorologii Accuweather au anunțat când vine iarna | Data la care cad primii fulgi de zăpadă în România

4 octombrie 2023
Divertisment

Ce este gustul umami și de ce Mihaela Bilic îl recomandă? Descoperă alimentele care îl conțin și beneficiile surprinzătoare pentru sănătatea ta

23 iunie 2025

Caprifoiul sau mana Maicii Domnului, planta care vindeca multe boli. Cum sa o folosesti ca sa fii mereu sanatos

18 iunie 2025

Cum scapi rapid de musculița neagră de pe roșii. Insecticidul natural care funcționează din prima

18 iunie 2025

Dansul mirilor cum nu s-a mai vazut! Cand a inceput melodia, toti au ramas muti de uimire

13 iunie 2025
Facebook Instagram
  • Acasa
  • Actualitate
  • Bancuri
  • Divertisment
  • Sanatate
  • Politica
  • Sport
  • Horoscop
  • Privacy Policy
  • Terms & Conditions
  • Contact US
© 2023 MGNEWS - Toate drepturile rezervate

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.