Data de 20 iulie reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși. Această zi este marcată în calendar cu cruce roșie, fiind rememorat un mare sfânt.
În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îl sărbătoresc cu rugăciune pe Sfântul Proroc Ilie, cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi obiceiuri.
Românii le respectă cu credință și țin cont de ce trebuie să facă pentru a le merge bine tot restul anului.
Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Ilie care îți aduc noroc
Cunoscut în credinţa ortodoxă ca fiind un Sfânt drept, corect, bun la suflet, acesta a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Sfântul Ilie s-a căit și i-a cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lor. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile și, dăruindu-i un car tras de cai albi cu care să-și îndeplinească misiunea, l-a făcut puternic și biruitor în faţa acestora.
Astfel, când tună şi fulgeră, Sfantul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor unde s-ar afla un demon, pe care Ilie vine să-l distrugă. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă.
Interzis de Sfântul Ilie
Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi, alungând canicula şi seceta de pe ogoare şi răcorind pământul. De asemenea, poate arunca grindină sau provoca fulgere, tunete și prăpăd asupra grădinilor celor care lucrează și nu sărbătoresc corect această zi.
De Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împarți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate. Tot tradiţia spune că nu era voie să se consume mere și nuci până la 20 iulie.