Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2023 se sărbătorește pe 31 iulie, cu o zi înainte de începerea Postului Sfintei Marii 2023.
Creștinii ortodocși sărbătoresc luni, 31 iulie, Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2023, ultima zi în care credincioșii mai pot mânca de dulce.
Potrivit obiceiului popular, în această zi credincioșii pregătesc o masă îmbelșugată și dau de pomană pentru sufletele celor adormiți. Tradiții și obiceiuri la Lăsata Secului pentru Postul Sf Marii 2023.
Lăsata Secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului 2023
Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului este marcată în fiecare an la data de 31 iulie în calendarul ortodox.
Postul Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului este un post aspru, dacă ținem seama de faptul că Biserica Ortodoxa recomandă ajunare pană la ora 15:00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată.
Nici în celelalte zile, postul Adormirii Maicii Domnului nu este unul usor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin.
În Postul Sfintei Marii avem o singură dezlegare la pește, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor, potrivit creștiortodox.ro.
Postul Sfintei Marii este un post cu dată fixa, începe în fiecare an pe 1 august și se termină în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).
Tradiții și obiceiuri la Lăsata Secului pentru postul Sf Marii
Potrivit obiceiului popular, în ziua de Lăsata Secului pentru postul Sf Marii, credincioșii pregătesc o masă îmbelșugată și dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.
De Lăsata Secului, tradiția spune că finii trebuie să meargă la nași pentru a cere iertare. După împăcare, toată lumea se așează la masă și se bucură de mâncare de dulce. Așadar, de pe masă nu trebuie să lipsească plăcintele cu fructe și strugurii. Gospodinele obișnuiesc să adauge și stafide în desert, deoarece ele simbolizează sporul în casă, scrie ziarulevenimentul.ro.
În Ardeal, la asfințit, se fac focuri purificatoare pe dealuri, pentru a alunga spiritele rele. În Muntenia, femeile tinere fac plăcinte cu brânză și stafide, pe care le oferă soacrelor, pentru ca relația dintre ele să rămână dulce și în perioada postului.