Căldura se menține pe 4 și pe 5 august. România se topește, de-a dreptul, la maxime de 41 de grade. ANM a emis două coduri galbene și unul portocaliu valabile vineri și sâmbătă. Vezi harta zonelor afectate.
Luna august vine cu temperaturi mari și greu de suportat. Pe 4 și 5 august, meteorologii au emis două coduri galbene și un cod portocaliu de val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat și ridicat.
Pe data de 4 august, vineri, autoritățile au instituit restricții de circulație din cauza căldurii extreme, în 12 județe.
Vremea pe 4 august- Cod galben și portocaliu de caniculă
Pe data de 4 august este anunțat un cod galben de val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat. Harta zonelor afectate poate fi consultată mai jos.
Vineri, valul de căldură se va extinde în toată țara, iar canicula pune stăpânire pe toate zonele de câmpie și de podiș.
Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile maxime se vor situa în mare parte între 33 și 37 de grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între 17 și 20 de grade Celsius.
Tot pe data de 4 august ANM a emis un cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat.
Canicula se va intensifica în Crișana și Banat unde se vor înregistra temperaturi maxime de 37 până la 39 de grade Celsius, dar și în jumătatea de sud a Olteniei și a Munteniei, acolo unde temperaturile maxime vor fi de 39 până la 41 de grade Celsius.
Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa între 19 și 25 de grade Celsius.
Vremea pe 5 august- Cod galben de caniculă
Pe data de 5 august, sâmbătă, este anunțat un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. Harta zonelor afectată poate fi consultată mai jos.
Pe parcursul zilei de sâmbătă, în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Oltenia, Muntenia și sud-estul Moldovei va fi caniculă.
Disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade Celsius.
„Din după-amiaza zilei de sâmbătă vremea va deveni instabilă în regiunile vestice și sud-vestice”, potrivit ANM.
Ghid de caniculă pentru animale și oameni. Cum ne protejăm de vremea extremă?
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a publicat, într-o postare pe Facebook, un ghid împotriva caniculei. Iată ce trebuie să faci pentru a te proteja de căldura extremă.
beți suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător;
purtați pălării de soare, haine lejere de culori deschise;
evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare;
consumați fructe și legume proaspete;
„Animalele nu trebuie scoase afară în toiul zilei. Cățeii trebuie scoși doar dimineața devreme sau seara târziu. De asemenea, trebuie să le oferim animalelor noastre apă proaspătă și o alimentație potrivită. Nu recomand mâncarea gătită pentru că se poate altera foarte repede și pot apărea indigestii.
De asemenea, ar trebui reduse în această perioadă și nu le recomandăm să vă hrănească dimineața, înainte de a fi plimbare. Dacă este necesar să iasă cu cățeii pe timpul zilei, recomand să se meargă pe la zona umbroase, iar timpul petrecut afară să fie cât mai scurt. Trebuie să evităm mâncarea de la frigider pentru că poate apărea laringita. În plus, și aerul trebuie să setat la o temperatură potrivită, undeva la 20-22 de grad.
În ceea ce privesc pisicile care stau în apartament, acestea sunt fel de afectate de caniculă. Nici pisicile nu trebuie să scoase afară pe căldură pentru că pot apărea arsuri la nivelul pernuțelor”, a explicat medicul veterinar Beatrice Ilea pentru antena3.ro
Semnele că animăluțul tău poate suferi din cauza căldurii: respirație rapidă, creșterea pulsului, mucoasa uscată și mersul clătinat.
Cetățenii sunt îndemnați să le ofere apă animalelor străzii pentru că și ele au nevoie de multă hidratare.
Restricții de trafic din cauza caniculei
Vineri, pe 4 august, în intervalul orar 10:00- 20:00, se vor institui restricții de circulație pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi de pe raza județelor: Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Mehedinți, Dolj, Olt, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Ialomița, Călărași și Bihor.
Restricțiile au fost instituite în urma avertizării de caniculă emisă de ANM.
Măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile, ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere care pot apărea pe rețeaua rutieră, în urma desfășurării greoaie a traficului în conditii de căldură extremă, potrivit cnadr.ro
Excepție fac:
transporturile de persoane;
transporturile de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;
vehiculele care participă la intervenții în caz de forță majoră;
transporturile funerare;
transporturile poștale;
transporturile de echipamente de prim ajutor;
transporturile pentru distribuire de carburanți;
transporturile de mărfuri sub temperatură controlată;
transporturile pentru tractări vehicule avariate;
transporturile pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;
transporturile cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;
transporturile apă îmbuteliată;
transporturile produse provenite din exploatări agricole;
transporturile militare implicate în exerciții multinaționale.
De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.