Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, se prăznuiește, anual, pe 8 septembrie. Aceasta e prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, de o mare importanță pentru credincioși. Există o mulțime de tradiții și obiceiuri despre aceasta zi, însă foarte important este să dai de pomană. Iată ce e bine să împarți de Sfânta Maria Mică.
Pomană de Sfânta Maria Mică
De sute şi sute de ani, în jurul acestei sărbători duhovnicești s-au împletit o mulțime de tradiții și obiceiuri care s-au transmis din generaţie în generaţie. În tot acest timp, strămoşii noştri s-au rugat în această zi, respectând tradițiile acestui praznic al bucuriei, deoarece înaintașii lor, care le-au împlinit, au fost mai sănătoși, necazul a fugit din viața lor, norocul a poposit în casele lor și s-a păstrat armonia în relațiile interumane.
În această zi, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mică, creștinii dau de pomană cel mai mult fructe, precum prune sau struguri. Pe lângă asta se mai dau de pomană și bucatele pregătite de gospodine, cu o zi înainte
Ce este bine să dai de pomană astăzi, de Sfânta Maria Mică
Sfânta Maria Mică există obiceiul de a împărți pachete pentru sufletul celor adormiți. Tradiția spune că este bine ca în ziua de Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie, să se dea de pomană în special fructe specifice sezonului. Mai exact, se împart struguri, mere, pere, prune, dar și pâine. Tot în această zi se dau de pomană faguri cu miere, colaci, colivă, dar și plăcinte.
Slujbe de Sfânta Maria Mică
Multe biserici și mănăstiri din țară își sărbătoresc hramul de Sfânta Maria Mică, printre care Mănăstirea Sămurcășești din comuna Ciorogârla, județul Ilfov, Mănăstirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii, județul Prahova și Mănăstirea Christiana din Capitală, care păstrează ca al treilea hram acest praznic. Una dintre cele mai vechi biserici din București, care se află pe strada Trei Scaune, are și ea ca hram Nașterea Maicii Domnului, alături de alte locașuri de cult din Capitală.