An de an, la data de 23 septembrie, este sărbătorit Sfântul Ioan de la Prislop. Originar din Silvasul de Sus, Sfântul Ioan de la Prislop a trăit la începutul secolului al XVI-lea, nevoindu-se într-o peșteră din apropierea Mănăstirii Prislop. Iată care este rugăciunea pe care este bine să o rostești azi.
Credincioșii de pretutindeni îl praznuiesc anual la data de 13 septembrie pe Sfântul Ioan de la Prislop. Știm despre Sfântul Ioan de la Prislop că a trăit la începutul secolului al XVI-lea, nevoindu-se într-o peșteră din apropierea Mănăstirii Prislop.
Ei bine, iar această mică peșteră a fost săpată de către Sfântul Ioan de la Prislop, în malul stâncos și adânc al pârâului Silvut. Peștera a fost cunoscută sub numele de „chilia” sau „casa sfântului”. Totodată, în acest loc s-a nevoit Cuviosul Ioan mulți ani, luptându-se cu bărbăție cu ispitele diavolilor.
Calendar Ortodox, 13 septembrie 2023. Sfântul Ioan de la Prislop
Din păcate, Cuviosul Ioan a fost ucis în timp ce își sapa cu dalta o fereastră în peretele chiliei, asta după ce un vânător l-a împușcat crezând că este un animal sălbatic.
Potrivit Deoxologia.ro, Sfintele sale moaște s-au păstrat multă vreme în peștera de la Prislop, iar credincioșii veneau din toate colțurile lumii pentru a se închina. Însă, acum nu se cunoaște unde se află moaștele sale.
Puțini știu, însă, Sfântul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.
Troparul Sfântului Ioan de la Prislop
Există o rugăciune importantă pe care este bine să o rostești astăzi, când este sărbătorit Sfântului Ioan de la Prislop.
“Iubitorule de nevoinţă şi râvnitorule întru cele sfinte, Cuvioase Părinte Ioan, părăsit-ai cele trecătoare şi ai ales pe cele veşnice; luat-ai jugul lui Hristos în Mănăstirea Prislop şi în peşteră pustnicească, împreună cu îngerii, L-ai slăvit pe Dumnezeu. Pentru aceasta, nu înceta a te ruga pentru sufletele noastre.”, este rugăciunea pe care este bine să o rostești către Sfântul Ioan de la Prislop.
Condacul Sfântului Ioan de la Prislop
“Jugul nevoinţelor pe umeri luându-l, lui Hristos ai urmat, Cuvioase Ioan. În peşteră nevoindu-te, cu răceala pietrei te-ai împrietenit şi podoaba pustniciei ai dobândit. Pentru aceasta cu cântări te lăudăm zicând: Bucură-te, Preacuvioase Părinte Ioan, lauda Prislopului.”, mai rostesc credincioșii către Sfântul Ioan de la Prislop.