Cu cât se măresc salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024. După negocierile care au avut loc în timpul grevei, s-a hotărât să se plece de la un principiu: salariul debutantului din învățământ să fie egal cu salariul mediu brut pe economie.
În prezent, în România, salariul mediu brut pe țară este de peste 7.300 de lei.
Cu cât se măresc salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024
„Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024”, se arată în Ordonanța de Urgență a Guvernului.
Angajații din învățământ vor primi și o primă de 1.500 lei pentru profesori şi 500 de lei pentru personalul nedidactic, până în 2027, pe data de 5 octombrie, atunci când este Ziua Internaţională a Educaţiei.
Klaus Iohannis susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024
Și preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, 11 septembrie, la deschiderea anului școlar, că susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 și a asigurat că va rămâne ferm în a sprijini toate demersurile prin care angajamentele luate de Guvern să devină realitate.
„Mesajul meu pentru dumneavoastră, dascălii, rămâne același: sunteți indispensabili viitorului țării noastre.
Măririle salariale din acest an sunt un pas în direcția corectă, dar cu siguranță că meritați mai mult. Creșterea medie de 25% a salariilor din învățământ a devenit realitate după ce ați atras atenția societății asupra importanței meseriei de dascăl. Continui să susțin și creșterea salariilor începând cu 1 ianuarie 2024 și vă asigur că rămân ferm în a sprijini toate demersurile prin care angajamentele luate de Guvern în această vară să devină realitate.
Asistăm, de asemenea, din acest an, la investiții serioase în infrastructura sistemului de învățământ, finanțate atât din Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și din bugetul de stat.
Vorbim de peste 1 miliard de euro pentru dotări cu mobilier nou, modern, echipamente IT de ultimă generație și laboratoare noi, precum și cu materiale didactice. Astfel, peste 5.600 de școli vor beneficia de un mediu educațional modern.
Noua legislație revalorizează cariera didactică. Încurajăm, de exemplu, titularizarea în unitățile de învățământ din zone defavorizate, fiind introduse și o serie de elemente care vor genera predictibilitate în ceea ce privește norma didactică.
Toate aceste modificări au fost făcute pentru că avem nevoie de cadre didactice cu vocație”, a declarat Klaus Iohannis.