Guvernul ia în calcul măsuri drastice împotriva șoferilor băuți și drogați: confiscarea mașinilor și suspendarea permisului pentru 10 ani
După tragedia din stațiunea 2 Mai, în care un tânăr de doar 19 ani, sub influența a nu mai puțin de 6 substanțe interzise, a ucis doi tineri, Guvernul României ia în calcul modificarea legislației și impunerea unor pedepse exemplare pentru șoferii prinși conducând băuți sau drogați. Semnalele tragediilor care au avut loc în ultimii ani nu au fost luate în serios de autorități, dar acum se pare că acestea vor lua măsuri drastice pentru a pune capăt acestor situații.
Potrivit declarațiilor făcute de Marcel Ciolacu, se vor impune restricții severe pentru cei care vor fi prinși la volan sub influența alcoolului sau drogurilor. Una dintre măsurile propuse este suspendarea dreptului de a deține un permis de conducere pentru o perioadă de 10 ani în cazul în care un șofer este depistat conducând în această stare. În plus, poliția ar putea confisca autovehiculul folosit în momentul comiterii infracțiunii, într-o încercare de a descuraja astfel de comportamente periculoase.
Marcel Ciolacu nu este singurul oficial care susține aceste măsuri. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, vine cu propuneri și mai dure pentru șoferii care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor. Acestea includ confiscarea mașinilor conduse de șoferi care au consumat astfel de substanțe. Mai mult, Predoiu propune testarea anti-drog pentru cei care doresc să obțină sau să-și reînnoiască permisul de conducere, precum și pentru cei care au rămas fără permis în urma consumului de stupefiante.
O altă măsură luată în calcul este mărirea termenului pentru restituirea permisului de conducere, în cazul în care acesta a fost anulat din cauza consumului de alcool și droguri. Astfel, conducătorii auto care vor fi prinși în acest tip de situație vor întâmpina dificultăți în recuperarea permisului, ceea ce ar trebui să-i determine să renunțe la astfel de comportamente periculoase.
Este important de menționat faptul că aceste propuneri sunt în stadiul de intenții și urmează să fie discutate și aprobate de către autorități. Este nevoie de o modificare legislativă pentru a pune în aplicare astfel de măsuri și de a le face parte integrantă din sistemul de sancțiuni pentru încălcările rutiere. Rămâne de văzut dacă Guvernul va lua în considerare aceste propuneri și dacă acestea vor deveni lege în viitorul apropiat.
Până atunci, este important ca șoferii să conștientizeze gravitatea acestor comportamente și să evite conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor. Siguranța rutieră este responsabilitatea noastră și fiecare dintre noi trebuie să facă tot posibilul pentru a preveni tragediile cauzate de astfel de acțiuni iresponsabile.