Ministerul Afacerilor Interne propune modificări importante în Codul Rutier pentru a descuraja practicile nesigure pe drumurile publice
Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că va propune mai multe modificări semnificative ale Codului Rutier, care vor aduce schimbări majore în legislația rutieră în perioada imediat următoare. Una dintre modificările importante vizează suspendarea înmatriculării autoturismelor care circulă pe drumurile publice în mai multe situații.
Printre schimbările propuse se numără introducerea unor sancțiuni mai severe pentru șoferii care circulă fără asigurare RCA, asigurarea obligatorie auto. Potrivit datelor oficiale, peste un milion de mașini care circulă în România nu sunt asigurate. Pentru a descuraja această practică incredibil de comună, în care șoferii nu reînnoiesc asigurarea de răspundere civilă auto după expirare, propunerea Ministerului Afacerilor Interne prevede suspendarea înmatriculării autoturismului în aceste cazuri.
De asemenea, se vor introduce și două noi situații în care un autovehicul poate fi radiat din oficiu. Prima situație se aplică atunci când înmatricularea autovehiculului a fost suspendată timp de nouă luni pentru nesolicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate. A doua situație se referă la înmatricularea suspendată timp de trei ani pentru expirarea inspecției tehnice periodice (ITP). Aceste schimbări au fost propuse pentru a asigura o mai mare responsabilitate și conformitate în rândul șoferilor.
Codul Rutier vine cu sancțiuni mai aspre pentru neglijență
Un alt aspect important al modificărilor propuse de Ministerul Afacerilor Interne este introducerea unei noi sancțiuni pentru șoferii care circulă fără o poliță RCA valabilă. Până în prezent, această pedeapsă se aplica doar în cazul expirării inspecției tehnice periodice (ITP). Conform noii propuneri, șoferii care circulă pe drumurile publice cu o mașină fără asigurare RCA vor fi sancționați prin suspendarea înmatriculării autovehiculului.
Potrivit Avocatnet.ro, proiectul de ordonanță de urgență introduce și alte modificări în Codul Rutier. Două noi situații care vor duce la radierea din evidență a unui vehicul vor fi adăugate în legislație. Prima situație se referă la înmatricularea suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate. A doua situație se aplică atunci când înmatricularea autovehiculului a fost suspendată timp de trei ani din cauza expirării sau anulării inspecției tehnice periodice (ITP).
Șoferii vor fi supuși unor verificări mai atente conform noilor modificări ale Codului Rutier
Printre schimbările propuse în Codul Rutier se numără și obligația agentului de poliție la circulație de a efectua teste suplimentare conducătorilor auto în anumite situații. Aceste situații includ identificarea în mașină a recipienților cu alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive.
În plus, noile modificări prevăd că șoferii vor fi supuși unor teste suplimentare dacă figurează în evidențele poliției pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, pentru consumul de alcool sau de alte substanțe psihoactive după producerea unui accident de circulație, pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, pentru părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, pentru orice infracțiune legată de traficul și consumul ilicit de droguri sau produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Aceste modificări propuse de Ministerul Afacerilor Interne au scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a descuraja practicile nesigure pe drumurile publice. Propunerea se află în prezent în dezbatere publică, iar specialiștii și cetățenii sunt încurajați să își exprime opinia în legătură cu aceste modificări.