Indiferent de vârsta pe care o ai, o memorie bună îți este oricând utilă. Pentru a avea parte de ea pentru cât mai mult timp, asigură-te și de faptul că în organismul tău nu există un deficit de nutrienți. Parcurge cu atenție articolul de mai jos și descoperă care sunt cei mai potriviți nutrienți pentru o memorie de invidiat. Vei fi uimită să vezi cum acționează fiecare dintre ei asupra creierului, ajutându-te să rămâi în cea mai bună formă, atât din punct de vedere intelectual, cât și fizic.
Pierderile de memorie- posibile cauze
Printre cele mai comune cauze ale pierderilor reversibile de memorie, care pot interveni oricând, se numără:
- Administrarea anumitor medicamente- Unele medicamente cu prescripţie medicală pot interfera, la un moment dat, cu funcţionarea optimă a memoriei. De exemplu, anumite antidepresive, antihistaminicile, medicamentele anti-anxietate, cele pentru relaxarea musculară, cele destinate calmării durerilor după intervenţii chirurgicale etc. au şi astfel de efecte
- Depresia sau stresul- Când eşti deprimată, îţi este mai greu să te concentrezi, ceea ce afectează inclusiv memoria. De asemenea, în cazul în care eşti stresată, creierul este suprastimulat şi din acest motiv nu mai eşti capabilă să îţi foloseşti memoria aşa cum ar trebui
- Lipsa de somn- Calitatea şi cantitatea somnului sunt şi ele importante pentru memorie. Dacă dormi prea puţine ore sau dacă ai un somn întrerupt te vei trezi obosită, ceea ce îţi va afecta inclusiv capacitatea de a-ţi aduce aminte sau de a memora noi informaţii
- Prezenţa deficitelor nutriţionale- O nutriţie echilibrată, din care să nu lipsească proteinele de calitate şi grăsimile sănătoase, este extrem de importantă pentru procesele cognitive. Printre cele mai importante deficite nutriţionale care afectează şi memoria se numără cel de vitamine din complexul B-urilor (cu precădere vitaminele B6 şi B12)
- Traumele suferite la nivelul capului- În funcție de severitate, pot duce la pierderea memoriei de lungă sau de scurtă durată
- Fumatul excesiv- Întrucât se va ajunge la un deficit de oxigen din cauza substanţelor din ţigări, există posibilitatea ca şi memoria să fie afectată
- Abuzul de alcool sau de substanţe interzise- Oricare dintre ele schimbă ceva în chimia creierului, de aceea influenţează negativ şi memoria
Problemele de memorie- când te adresezi medicului
Dacă sesizezi că începi să uiţi din ce în ce mai mult, iar această problemă interferează cu viaţa ta de zi cu zi, nu mai sta pe gânduri şi consultă un medic. Printre manifestările care ar trebuie să te pună pe gânduri se regăsesc următoarele:
- Pui aceleaşi întrebări în mod repetat
- Uiţi cuvinte banale în timp ce vorbeşti
- Amesteci adesea cuvintele când le foloseşti
- Îţi ia mai mult timp ca de obicei să finalizezi sarcini banale
- Aşezi lucrurile în locuri neobişnuite, dar fără să ţii minte unde
- Ajungi să te rătăceşti în locuri cunoscute
- Ai fluctuaţii mari de dispoziţie, dar fără un motiv concretOricare dintre aceste semne pot dovedi debutul unei boli neurodegenerative (de exemplu, diferite forme de demenţă), care, cu cât vor fi detectate mai din timp, cu atât vei avea mai multe şanse să continui să duci o viaţă normală.
Pentru a-şi da seama exact despre ce este vorba, medicul te va consulta, îţi va face un test neurologic şi după aceea îţi va recomanda investigaţii variate, de la analize până la efectuarea unui RMN sau a unei tomografii.
Tratamentul pentru tulburările de memorie este legat de cauzele care le-au produs. De exemplu, dacă ai pierderi de memorie de la anumite medicamente, vei încheia tratamentul cu ele sau ţi se vor ajusta dozele. În situaţia unui deficit nutriţional, ţi se va indica o nouă dietă şi suplimente alimentare. Pentru memoria afectată din cauza unei depresii, va trebui să urmezi un tratament special pentru depresie.
Cum previi problemele cu memoria- datorită unor vitamine
Nutrienţii primiţi prin dietă şi prin suplimentele alimentare sunt valoroşi pentru toate organele, inclusiv pentru creier. Datorită lor, te vei bucura şi de o memorie bună, atât de utilă în activităţile de zi cu zi. Cei mai potriviţi nutrienţi pentru memorie sunt:
Vitaminele B
Acestea sunt implicate în diferite procese din organism, de la conversia nutrienţilor în neurotransmiţători (precum serotonina) până la funcţionarea optimă a mitocondriilor (cunoscute ca „uzine” de energie, acestea asigură energia în toate celulele corpului). Practic, datorită energiei produse cu ajutorul vitaminelor B, te vei bucura şi de abilităţi cognitive optime (capacitate de concentrare şi memorie).
De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au sesizat că persoanele care au deficit de vitaminele B6 şi B12 nu se concentrează la fel de bine, sunt mai puţin productive şi nu au o memorie la fel de bună ca acelea care au în organism un nivel normal al acestora.
Alt motiv pentru care vitaminele B sunt esenţiale pentru sănătatea creierului este următorul: împiedică prezenţa excesului de homocisteină (un aminoacid rezultat ca urmare a metabolizării metioninei- un alt aminoacid esenţial, care nu poate fi produs în mod natural de către organism, ci va fi sintetizat cu ajutorul alimentaţiei, al cărui rol este de a accelera reacţiile chimice din organism), care este dăunătoare pentru organism (de exemplu, creşte riscul de afecţiuni cardiace, de apariţie a defectelor de tub neural la făt, de funcţionare deficitară a creierului etc.). Pentru ca nivelul homocisteinei să fie redus rapid, ca să nu devină periculos, este nevoie de prezenţa vitaminelor B6 şi B12.
Vitamina B6 nu este responsabilă doar cu diminuarea homocisteinei, ci reglează şi dispoziţia. Studiile au arătat că un deficit al acestei vitamine determină hiperhomocisteinemie care, la rândul său, are efect toxic asupra neuronilor şi creşte predispoziţia nu numai spre tulburări de memorie, ci şi spre migrene, convulsii şi apariţia maladiilor neurodegenerative.
Cea mai la îndemână metodă pentru a-ţi asigura necesarul de vitamina B6 este consumul unor alimente precum: ouă, sparanghel, spanac, lapte, brânză, avocado etc..
În privinţa administrării de suplimente alimentare cu vitamina B6, se recomandă să ai şi avizul unui medic.Vitamina B9
Alături de vitamina B6, este şi ea utilă în menţinerea sănătăţii creierului şi a memoriei inclusiv la persoanele vârstnice. Cercetările au ajuns la concluzia că persoanele care au în tinereţe deficit de vitamina B9 sunt mai expuse riscului ca la maturitate să dezvolte diferite forme ale demenţei, caracterizate, printre altele, de pierderi ireversibile ale memoriei.
În vederea completării necesarului de vitamina B9, este ideal să iei suplimente alimentare care să conţină, alături de aceasta, şi vitaminele B6 şi B12.
Vitamina B12
Este una dintre cele mai benefice vitamine pentru memorie și pentru funcțiile cognitive în general. Studiile au evidențiat faptul că ea este de ajutor inclusiv în situațiile în care există deja o alterare a acestor funcții.
De exemplu, printr-un studiu apărut în „The American Journal of Clinical Nutrition” a fost adus în prim-plan următorul aspect: persoanele care au în organism o concentrație de vitamina B12 mai redusă decât aceea normală nu se vor bucura de o memorie la fel de bună precum aceea a celor care au niveluri normale ale acesteia. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre cei care suferă de pierderi de memorie cauzate de amnezii sau de diferite boli neurodegenerative, diferențele se văd și în cadrul unor teste legate de capacitatea de învățare auditivă și vizuală.