Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici din Constantinopol este sărbătorită în calendarul creştin ortodox în ziua de 22 februarie. Se pare că moaștele sfinte au fost descoperite într-un loc unde se întâmplau minuni.
Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 22 februarie ”Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici din Constantinopol”.
Locul unde au fost îngropaţi aceşti Sfinţi Mucenici a fost uitat, căci în timpul prigonirilor suferite de creştini, nenumăraţi mărturisitori ai numelui lui Iisus Hristos făcându-se mucenici cu diferite morţi, trupurile lor cele sfinte, care erau lăsate neîngropate, spre mâncarea fiarelor şi a păsărilor, se luau în taină de către credincioşi şi se îngropau cu cinste în locuri ascunse, prin case sau prin grădini.
Sărbătoare religioasă pe 22 februarie. Cum a fost găsit locul unde erau îngropați Sfinții Mucenici
În acest fel, şi în Evghenia, aflată la marginea de răsărit a oraşului Constantinopol, au fost îngropate mulţime de moaşte ale sfinţilor mucenici care au pătimit pentru Hristos.
“Încetând păgânătatea elinească şi tiranii cu sunet pierind, iar împăraţii creştini luând cârmuirea, s-a luminat toată lumea cu lumina dreptei credinţe şi Biserica lui Hristos era în linişte adâncă. Atunci şi sfintele moaşte ale mucenicilor din Evghenia au fost scoase din pământ ca nişte făclii de sub obroc, prin dumnezeiasca descoperire, adică cu minune”.
Aşa au început, în acel loc, să se tămăduiască bolnavi, iar arhiepiscopul Toma al Constantinopolului, împreună cu clerul bisericesc, a căutat să vadă ce este.
După ce au săpat, au aflat moaştele multor sfinţi mucenici, ale căror nume le ştie numai Dumnezeu, Cel ce i-a scris pe ei în cartea vieţii, sus în cer. Aceste sfinte moaşte erau întregi, nestricate şi bine mirositoare, încât s-a împlinit cu dânşii Sfânta Scriptură: “Păzi-va Domnul toate oasele lor şi niciunul dintr-însele nu se va zdrobi”. (Vieţile Sfinţilor)
Mai târziu, i-a fost descoperit unui cleric, cu numele Nicolae, că între multele moaşte muceniceşti, care s-au găsit în Evghenia, se aflau şi moaştele Sfântului Andronic, unul din cei 70 de apostoli, şi ale Iuniei, ajutătoarea lui, pe care îi pomeneşte Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani, ca fiind rudenii ale sale şi vestiţi între apostoli.
Ce să faci pe 22 februarie
Pe 22 februarie este joi. Conform tradiției, ziua de joi este una dintre cele mai așteptate din săptămână, mai ales pentru cei care se simt îndrăgostiți. Este o zi benefică dragostei și căsătoriilor.
Iar cei născuți în această zi au noroc în dragoste.
Joia e bine să te tunzi, la fel şi să-ţi speli părul. Se spune că femeile care țin cont de acest obicei vor avea un păr sănătos și bogat, iar cele care nu se îngrijesc de el în această zi, vor avea parte de probleme mari cu podoaba capilară.