Motivul? Cu toate că avea o sarcină cu probleme și dureri foarte mari, medicii au ignorat-o din diverse motive absurde. Acum, la jumătate de an de la dramă, expertiza medico-legală a fost analizată de mai mulți specialiști, iar concluzia e una singură: femeia putea fi salvată.
Alexandra, tânăra gravidă din Botoșani care a murit în spital, putea fi salvată
Potrivit unei anchete reporteris.ro, cazul Alexandrei este un caz clasic de incompetență și neglijență medicală. Primul mare semn de întrebare îl ridică faptul că în laborator, în dreptul codului primit de pacienta Alexandra Ivanov, nu apar rezultatele la analizele de sânge. ”E un mister: i s-a luat sânge? N-au fost probele prelucrate, n-au ajuns rezultatele la medicul de gardă? Le-a ignorat acesta cu bună știință?”, arată sursa citată.
Laboratorul spune că nu a primit probele, asistentele că nu s-a reușit ”recoltarea până la deces”, în timp ce medicul de gardă se apără spunând că ar fi dat indicație în acest sens, însă cineva nu l-a ascultat, conform sursei citate.
Infecția din sângele Alexandrei, de altfel și cauza morții, s-ar fi văzut în sânge în cel mult o oră, mai ales că raportul medico-legal arată că fătul era mort deja de mai bine de 48 de ore. Medicii care au comentat acest caz spun că astfel de cazuri sunt dese, însă există un protocol care salvează relativ ușor viața mamei.
Vorbim despre analize, expulzarea fătului prin chiuretaj și tratament urgent cu antibiotice. Alexandra Ivanov nu a beneficiat de niciunul dintre acești pași, astfel că a stat în dureri pe un pat de spital, timp de 8 ore. Practic, fata a murit din cauza ”proceselor de putrefacție intra-uterină” și de la ”starea septică generală”. Așadar, fătul mort de 48 de ore a produs o infecție în organism care a dus la septicemie și moarte.
Alexandra Ivanov putea fi salvată de medicii de la Maternitatea Botoșani
”Concluzia generală este că raportul de necropsie susține teza inițială, respectiv de sarcină oprită în evoluție de 48-96 ore lipsită de intervenție, fără tratament antibiotic, fără chiuretaj, cu rezultatul de trombembolism pulmonar și edem pulmonar care au condus la decesul pacientei”, a explicat un alt medic specialist.
Așadar, medicii care au consultat raportul IML sunt convinși că Alexandra Ivanov putea fi salvată. ”Nu există semne de sarcină normală, sarcina fiind oprită în evoluție cu produs de concepție decedat de ceva zile. Mențiunile că semnele de putrefacție sunt mai avansate decât vârsta morții (Alexandrei – n.r.) înseamnă că procesele de putrefacție intra-uterină au provocat starea septică generală și decesul în lipsa acțiunii medicale, lucru care a dus la o accentuare a vitezei de putrefacție a cadavrului postmortem”, este menționat în raportul IML.
Un alt medic din Iași, care a dorit să rămână anonim, a explicat care este protocolul în cazuri precum cel al Alexandrei. ”Când a fost adusă cu Salvarea, ea era conștientă. Îi faci o ecografie, cordul e oprit, este clar că fătul a murit. Asta deja este o problemă pentru gravidă.
Este potențial toxic. Fătul devine o bombă cu ceas în corpul femeii, că nu știi de când e acolo. Obligatoriu îi faci o hemoleucograma și vezi dacă e o stare sepsis care poate duce la șocul septic, adică ultima formă după care urmează decesul”, a transmis medicul. Evident, în cazul Alexandrei nu a fost respectat niciun astfel de pas.