Costel Corduneanu a decedat la începutul săptămânii, la 54 de ani, în urma unei intervenții chirurgicale la inimă care a fost efectuată într-un spital din Târgu-Mureș, în care se afla internat de câteva săptămâni. Fostul luptător olimpic era șeful celui mai temut clan interlop din zona Moldovei, specializat în trafic de țigări, de droguri, de arme, de persoane, șantaj, cămătărie, infracțiuni imobiliare, furturi în străinătate, credite bancare obținute fraudulos.
Costel Corduneanu a spus că nu îşi permite să suporte plata taxei de timbru
Corduneanu a fost condamnat pentru faptul că a angajat un hacker să-i acceseze ilegal laptopul fostei soții, primind o pedeapsă de trei ani de închisoare. El a intrat în penitenciar în ianuarie 2020, dar a fost eliberat după doar șapte luni. Ulterior, Corduneanu și-a dat în judecată prima soție pentru partajul bunurilor comune, iar dosarul a fost înregistrat pe 4 decembrie 2020 la Judecătoria Iași.
Pe 7 aprilie 2021, Corduneanu a introdus, la aceeași instanță, o cerere de reexaminare ajutor public judiciar, adică a solicitat ca statul să-i plătească taxa de timbru aferentă dosarului de partaj, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Pe 24 martie 2021, instanța îi refuzase acordarea ajutorului, dar el a cerut din nou să fie scutit de la plata taxei de timbru.
În motivarea cererii, Costel Corduneanu a arătat faptul că se impune acordarea ajutorului public întrucât cererea sa îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de dispoziţiile art. 4 şi art. 8 din OUG 51/2008. Corduneanu a mai arătat faptul că s-a conformat în integralitate cerinţelor cuprinse în adresa de regularizare emisă la data de 03.03.2021 şi nu îşi permite să suporte plata taxei de timbru pusă în vedere de instanţă.
Instanța a arătat că Judecătoria Iași a respins cererea de ajutor public judiciar, pe 24 martie 2021, formulată de reclamantul Costel Corduneanu, reţinându-se în esenţă faptul că aceasta nu a depus înscrisurile prevăzute de dispozițiile art. 14 alin. 1, din O.G. 51/2008, respectiv, deşi avea obligația de a depune înscrisuri doveditoare cu privire la veniturile realizate, starea materială a sa și a familiei sale fiind în sarcina solicitantului, aceste înscrisuri nu au fost ataşate cererii de ajutor public judiciar.
Costel Corduneanu nu a făcut dovada realizării unor venituri
Mai mult decât atât, deşi i s-a pus în vedere prin adresa emisă, Corduneanu nu a făcut dovada veniturilor pe care le realizează în calitate de antrenor sportiv şi care îi asigură mijloacele de subzistență, după cum a susţinut. Instanța a menționat că instituţia ajutorului public judiciar presupune că sprijinul se acordă numai persoanelor fizice aflate în dificultate materială, de regulă, persoanele cu un nivel scăzut sau sub-mediu al veniturilor, dar și persoanelor care, deși au venituri satisfăcătoare, se confruntă cu un cost exorbitant al procedurii judiciare, în special cel rezultat din taxele de timbru și numai în acele situații în care cheltuielile certe sau previzibile periclitează întreținerea solicitantului și a persoanelor aflate în întreținerea sa.
Instanța a arătat că intenţia legiuitorului a fost aceea de a acorda beneficiul legii exclusiv celor care au o situaţie materială precară, până acolo încât suportarea cheltuielilor de judecată ori a celor premergătoare procesului i-ar pune în situaţia de a fi lipsiţi de mijloacele materiale necesare traiului (alimente, îmbrăcăminte, combustibil pe timp de iarnă). În dosar se arată că, în prezenta cauză, se constată faptul că, deşi în cuprinsul cererii de chemare în judecată, reclamantul a afirmat că realizează venituri ocazionale ca şi antrenor, nu a făcut dovada acestor venituri.
Totodată, în dosar se meționează că Costel Corduneanu nu a făcut dovada cu relaţii de la ITM a eventualelor contracte avute în derulare, respectiv a eventualelor sume încasate de la Casa de Pensii, deşi instanţa i-a pus în vedere aceste obligaţii. Instanța a arătat că, în condiţiile în care chiar Costel Corduneanu nu este consecvent în susţinerile privitoare la veniturile realizate, se impune să facă dovada acestora sau a faptului că nu mai realizează venituri. De altfel, în dosar se specifică faptul că este firesc ca persoana care formulează o cerere de ajutor public judiciar să facă dovada oricărui fel de venit, indiferent de locaţie, cu atât mai mult a celor de la reşedinţa obișnuită.
Instanța a refuzat cererea lui Costel Corduneanu
În dosar se mai consemnează că situaţia economică a unei persoane este evaluată ţinând cont de diferiţi factori obiectivi precum veniturile, capitalul deţinut sau situaţia familială, inclusiv o evaluare a resurselor persoanelor care depind financiar de solicitant. Astfel, se vor avea în vedere veniturile curente, economiile, bunurile lichidabile, iar pe de altă parte, sumele necesare asigurării întreţinerii familiei la un nivel normal, chiar dacă modul de viaţă obişnuit al acestora ar putea fi afectat.
Instanța a mai menționat că ajutorul public judiciar nu poate constitui o formă de încurajare a abuzului de drept procesual, ci trebuie să permită doar apelul legitim, justificat, la autoritatea jurisdicţională, cu atât mai mult cu cât este finanţat din fonduri publice, şi cu cât se impune încurajarea modalităţilor extrajudiciare de soluţionare a litigiilor, precum medierea sau procedura notarială.
În dosar se mai arată că accesul la justiţie este neîngrădit și liber pentru orice persoană, însă nu presupune gratuitate. Totodată, instanța a amintit faptul că acțiunea privind partajul bunurilor comune dobândite de soți în timpul căsătoriei este imprescriptibilă extinctiv astfel încât petentul putea să prevadă din timp costurile unui astfel de proces și să ia masurile pe care le considera oportune în vederea suportării acestora. În cauza de față, costurile certe sau estimate ale procesului nu sunt de natură să limiteze reclamantului Costel Corduneanu accesul efectiv la justiție, se mai consemnează în dosarul consultat de FANATIK.
Pe 11 iunie 2021, Judecătoria Iași a respins cererea lui Costel Corduneanu, astfel că acesta nu a primit ajutor financiar pentru achitarea taxei de timbru. În dosarul de partaj, aceeași instanță i-a dat câștig de cauză lui Corduneanu în procesul cu fosta soție. Astfel, i s-a atribuit lui Corduneanu apartamentul din Iași, cu o suprafață de 109 metri pătrați, și terenul de 17,76 mp – cota parte indiviză din suprafața de teren pe care se află amplasat blocul, cu o valoare totală de impozitare de 296.401,46 lei (aproximativ 60.000 euro), bunuri imobile pe care cei doi soți le dobândiseră în timpul căsătoriei. Cum taxa de timbru este de 3% din valoarea impozabilă a bunurilor, reiese că, în acest dosar, ea era de 8.892 lei, adică aproximativ 1.850 euro.