Secretul pentru o răcitură de porc delicioasă
O gospodină a dezvăluit rețeta pe care o folosește de ani buni pentru prepararea piftiei de porc. Ingredientele necesare sunt: jumătate de căpățână de porc, doi “adidași” de porc, câteva bucăți de șorici, 2 morcovi, rădăcina de țelină, o linguriță boabe de piper, sare și 5-6 căței de usturoi.
Mod de preparare piftie de Crăciun, după rețeta Elisabetei Stoica: tăiați căpățâna de porc în bucăți potrivite și puneți la fiert, într-o oală mare, urechile, râtul, bucăți de carne și șoriciul, oasele de rasol, adidașii de porc, precum și morcovii întregi, țelina, sarea și boabele de piper.
Este foarte important ca apa să acopere bine carnea de la început, pentru că mai apoi nu mai aveți voie să completați cu apă în timpul fierberii.
Se fierbe totul la foc potrivit, până când începe carnea să se desprindă de pe oase. Nu uitați ca în timpul fierberii să îndepărtați grăsimea și spuma care se adună la suprafață.
Pregătiți un platou pe care să scoateți carnea și legumele după ce au fiert. Separați carnea de os, zdrobiți usturoiul și frecați-l cu sare, luați de pe foc oala cu zeamă în care a fiert carnea și puneți usturoiul în ea, apoi amestecați bine.
Lăsați compoziția timp de 10 minute și veți vedea că după asta va avea o consistență ușor lipicioasă.
Cum verifici dacă piftia se va închega
Test: pentru a verifica daca piftia se va închega, puneți niște zeamă pe o farfurie și băgați-o la frigider pentru câteva minute.
Carnea se repartizează în vase mai mici, împreună cu morcovul pe care îl puteți tăia rondele pentru un aspect deosebit. Ca să turnați zeama peste carne, folosiți o strecurătoare, iar în acest fel piftia va ieși limpede.
Bolurile cu piftie se dau la frigider până se încheagă. Piftia se servește, după gust, cu puțină boia dulce presărată deasupra. Poftă bună!