Majorarea alocațiilor, menită să sprijine familiile, este corelată cu rata inflației, în efortul de a menține puterea de cumpărare și de a oferi un ajutor financiar mai consistent părinților.
Câți bani vor primi copiii de la 1 ianuarie 2025
După mărirea din ianuarie, alocațiile vor ajunge la 323 de lei lunar pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani, în timp ce pentru cei sub 2 ani și pentru copiii cu dizabilități suma va depăși 700 de lei pe lună.
Aceasta reprezintă o continuare a politicii de ajustare anuală a alocațiilor în funcție de inflație, începută în anul 2023.
„Și alocațiile vor crește din 2025 cu 10,4%, cu inflația. Asta înseamnă că după estimările colegilor noștri, pentru alocațiile copiilor care sunt peste 2 ani vom avea o creștere la 323 lei, dar și a celor care sunt sub 2 ani, de asemenea, vom avea o creștere de 10,4%, vom ajunge la 700 și ceva de lei”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, într-o conferință de presă.
În anul precedent, alocațiile au crescut de la 256 de lei la 292 de lei pentru copiii cu vârsta mai mare de 2 ani și pentru elevii care frecventează liceul sau școlile profesionale, iar pentru copiii cu dizabilități de până la 18 ani, suma a fost ridicată de la 631 de lei la 719 lei.
„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a transmis ministrul Muncii, prin intermediul unui comunicat.
Cum se ajustează alocațiile pentru copii
Majorarea alocațiilor este reglementată prin Ordonanța de Urgență 126/2021, care stabilește că acestea trebuie indexate anual conform ratei medii anuale a inflației.
Institutul Național de Statistică (INS) comunică aceste date, iar pe baza lor, Guvernul ajustează automat alocațiile pentru a acoperi creșterile de prețuri. Mecanismul a fost implementat pentru prima dată în 2023 și va continua să fie aplicat pentru a proteja familiile de efectele inflației în creștere.
Prin această nouă ajustare, familiile din România vor beneficia de un sprijin financiar suplimentar, necesar pentru a face față costurilor tot mai ridicate, în special în contextul creșterii prețurilor la produse și servicii esențiale.