Se dă amendă pentru românii care taie porcul în curte! Sacrificarea porcului în propria gospodărie este o tradiție importantă în România, dar cetățenii trebuie să țină cont de lege pentru a nu fi sancționați. Iată ce reguli trebuie respectate.
Sărbătorile de iarnă se apropie, iar tradiția sacrificării porcului este un obicei important în multe gospodării din România. Sacrificarea porcului în curte este permisă, însă trebuie respectate o serie de norme legale pentru a proteja atât animalul, cât și sănătatea publică.
Legea prevede că sacrificarea porcului trebuie să se facă în condiții de igienă și prin metode care să nu provoace suferință animalului. Gospodarii trebuie să știe că este obligatoriu să se aplice metoda de asomare înainte de sacrificare, pentru a preveni orice formă de suferință inutilă. Potrivit Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, sacrificarea porcului fără asomare poate fi considerată cruzime față de animale și poate atrage amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei.
Nerespectarea reglementărilor privind examenul trichineloscopic, de verificare a cărnii pentru trichineloză, poate atrage o amendă de până la 2.000 de lei. În cazul în care sacrificarea nu respectă normele, animalele pot fi confiscate, iar produsele din carne provenite de la acestea nu pot fi consumate sau comercializate.
Înainte de a sacrifica porcul, legea prevede că este necesar avizul unui medic veterinar autorizat, care va verifica starea de sănătate a animalului. Dacă porcul prezintă semne de boală, sacrificarea este interzisă, iar în acest caz, autoritățile vor despăgubi proprietarul la valoarea de piață a animalului, dar doar dacă acesta a fost înregistrat și identificat corespunzător. Pentru a evita orice probleme legale, gospodarii trebuie să respecte câteva reguli stricte când vine vorba de sacrificarea porcului în curte. Nerespectarea acestor norme poate duce la amenzi considerabile și la confiscarea animalului sacrificat.
Românii trebuie să mai știe că se vor da amenzi mari în perioada sărbătorilor de iarnă și pentru folosirea petardelor și a artificiilor care pun în pericol siguranța celorlalți. Mulți români aruncă cu petarde şi artificii în perioada de Crăciun și de Revelion, fără să se gândească la consecințe. De sărbători, ideal ar fi ca aceștia să folosească doar materiale pirotehnice încadrate în categoria F1. Celelalte din categoriile F2, F3, F4, P2 şi T2 pot fi manevrate doar de persoane autorizate.
Persoanelor fizice li se interzice confecţionarea, deţinerea, importul, comercializarea sau folosirea articolelor pirotehnice. Din cauza numărului mare de accidente, amenzile s-au înăsprit. Cine aruncă o petardă dintr-o categorie de risc major riscă să primească o amendă între 200 şi 1.000 de lei.
Un proiect legislativ aflat în dezbatere propune dublarea sancțiunilor și în cazul celor care organizează petreceri la bloc sau la casă. Cei care dau petreceri zgomotoase, ascultă muzică prea tare sau execută lucrări în timpul programului de liniște vor plăti mai mult. În cazul acestora, sancțiunile vor crește până la 3.000 de lei. În prezent, persoanele care organizează petreceri zgomotoase, fără acordul prealabil al vecinilor, riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
Românii trebuie să știe că se dau amenzi mari în preajma sărbătorilor de iarnă. Una dintre practici, care poate fi sancționată, este tăierea necorespunzătoare a porcului în curte. Pentru a nu fi amendați, gospodarii au de respectat câteva reguli.