Te-ai întrebat vreodată cât timp se păstrează vâscul în casă? Ei bine, răspunsul îl vei afla în cele ce urmează. Iată care este semnificația acestei flori supranumite ”creanga de aur”, care are un cost destul de mic perioada aceasta.
Vâscul, o floare care nu lipsește din locuințe, de Crăciun
Vâscul aduce noroc şi bunăstare în locuințele oamenilor dacă este agățat de tocul ușii. Specialiștii susțin că este o floare frumoasă și specială care nu trebuie să lipsească din casă în perioada sărbătorilor de iarnă.
Are semnificații aparte pentru că este o plantă încărcată de magie. Este văzută ca un simbol al curățeniei spirituale, al libertății și armoniei. De asemenea, experții transmit că este un semn de bun augur al dragostei.
În plus, floarea cu bobițe albe este un apărător și protector al casei și al familiei. I se mai spune și „creanga de aur”, fiind recunoscută drept o plantă în ton cu Crăciunul, însă se poate păstra în interior o perioadă mai lungă.
Poate fi ținută în casă până după Anul Nou. Tradiția spune că îndrăgostiții care se sărută sub vâsc pe data de 1 ianuarie vor avea o relație lungă și fericită. Obiceiul se păstrează cu sfințenie în Franța în prima zi din noul an.
Această datină a început să fie folosită și de mulți români care cumpără vâsc pentru că arată foarte bine, dar și pentru semnificațiile sale. Tinerele care își pun această floare sub pernă în noaptea din Ajunul Crăciunului își vor visa negreșit soțul hărăzit.
Ce legendă ascunde vâscul
Vâscul are țesute mai multe legende în jurul său. Una dintre acestea are legătură cu mitologia germană care spune că zeiţa Frigga, a dragostei, a avut un fiu pe nume Balder, zeul pământului. Băiatul ar fi avut un vis în care i se prevestea moartea.
Zeiţa a fost foarte speriată de acest lucru. Oamenii sunt de părere că atunci când fiul său, zeul soarelui, ar fi murit, toată viaţa de pe Pământ s-ar fi sfârşit. Loki, zeul răului, cel care dorea să-l ucidă pe Balder, a găsit vâscul, o plantă care nu crestea pe pământ și despre care se credea că avea puteri miraculoase.
Acesta a confecţionat o suliţă din vâsc şi i-a dat-o zeului iernii, denumit Holder, care era orb. Zeul iernii l-a lovit pe Blader cu suliţa din vâsc, soarta nefiindu-i prielnică. Timp de trei zile, toată lumea a încercat să-l învie pe Balder, dar nimeni nu a reuşit.
În cele din urmă cea care a înfăptuit această minune a fost chiar mama sa, zeița Frigga, cu lacrimile vărsate direct peste fiul ei. Bobiţele albe de vâsc ar fi lacrimile acestei femei care și-a pierdut copilul.